Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Cyberbullying? Parintii au pareri diferite


cyberbullying sex scoala copiat

Cyberbullying? Parintii au pareri diferite


Cyberbullying este unul dintre comportamentele relativ recente dintre cele mai nedorite printre copiii si adolescentii nostri. Suntem de acord, cred, la unison, sa blamam acest comportament si sa luam masuri pentru prevenirea lui.

Citeste si Cyberbullying - Povesti din curtea scolii

Dar ce este cyberbullying? Cand e sa raspundem la aceasta intrebare, aparent simpla, lucrurile devin mai dificile. Si mai surprinzator, parintii copiilor au ei insisi cele mai diferite pareri. Da, cyberbullying este definit diferit de diversi parinti, iar acest fapt ni-l indica foarte limpede rezultatele unui sondaj al C.S. Mott Children’s Hospital National al Universitatii din Michigan, publicate la 21 septembrie.

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ la nivel national american, implicand circa 600 de parinti de adolescenti cu varstele cuprinse intre 13 si 17 ani. Cercetatorii le-au prezentat parintilor patru scenarii ipotetice in care adolescentii ar fi implicati. Apoi, cercetatorii i-au intrebat pe parinti care dintre scenarii ar fi, in opinia lor, o situatie de cyberbullying.

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre

Iata care sunt respectivele scenarii:
  • Un elev raspandeste zvonuri pe internet despre cum un alt elev ar fi facut sex la scoala - 65% din parinti au fost de parere ca acest comportament este categoric unul de cyberbullying.
  • Un elev raspandeste zvonuri pe internet despre cum un alt elev ar fi copiat la extemporal - numai 45% din parinti au fost de parere ca ar fi vorba aici despre cyberbullying.
  • O campanie prin retelele de socializare cu scopul ca un anumit elev sa ajunga la comisia de disciplina a scolii, cu scopul de a face o gluma proasta - a fost caracterizata de 63% din parinti drept cyberbullying.
  • Partajarea pe retelele sociale sau prin alte mijloace a unei fotografii modificate asa incat un coleg de clasa sa arate mai gras a fost considerata de 45% din parinti ca fiind de asemenea cyberbullying.

Un procent de 30 pana la 50% din parintii chestionati in cadrul studiului au declarat ca nu sunt siguri care dintre cele patru situatii imaginate reprezinta exemple de cyberbullying, pe cand mai putin de 5% au fost de parere ca nici una dintre situatii nu reprezinta cazuri de cyberbullying.

Citeste si Cyberbullying. Bullying si suicid

Parintii care au participat la studiu au avut pareri diferite si privitor la pedepsele ce ar trebui aplicate in aceste situatii de cyberbullying. Astfel, unul din cinci parinti au fost de parere ca postarea online de zvonuri despre cum un elev ar fi facut sex la scoala ar trebui pedepsita conform legilor in vigoare, dar numai 5% din parinti au considerat la fel in privinta situatie in care s-ar raspandi online zvonuri cu privire la copiatul la examene sau teste.

Cercetatorii au mai aflat si ca mamele sunt mai predispuse decat tatii sa eticheteze aceste situatii ca fiind cyberbullying. Altfel, se pare ca nu exista diferente de perceptie intre parintii ai caror copii merg la scoli private si cei ai caror copii frecventeaza scoli publice. Varstele parintilor nu au avut, de asemenea, vreo influenta asupra perceptiei. 

Se poate vedea, prin urmare, ca parintii considera, evident, foarte subiectiv, ca unele lucruri sunt mai umilitoare ca altele si nu au aceeasi definitie pentru cyberbullying.

Sursa: livescience

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!