Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Stiinta viselor: cum arata creierul in timp ce visaminterpretarea viselor freud vis Jacek Yerka - Dream World .jpg
Jacek Yerka, Dream World
In 1900 se publica Interpretarea viselor scrisa de Sigmund Freud, lucrare ce avea sa puna bazele psihanalizei. O carte controversata la vremea ei, nu s-a bucurat de multa popularitate la inceput. Totusi, ceea ce Freud descoperise cu privire la viata inconstienta dezvaluita, in mare parte, prin intermediul visului, este astazi confirmat de stiinta creierului. Visul, calea regala catre inconstient, asa cum sublinia Freud, este pus astazi sub lupa observarii stiintifice. Cum se formeaza un vis? Unde este localizata activitatea onirica in creier? Cum arata creierul nostru in timp ce visam? Iata cateva dintre intrebarile la care profesorul si fizicianul Michio Kaku raspunde in cele ce urmeaza.

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre

Afla Visul unui judecator infidel

In cel mai recent best-seller al sau, Viitorul mintii, Kaku isi concentreaza atentie pe felul in care stiinta cerceteaza constiinta umana. In interviul de mai jos, el incepe discursul aducandu-l in discutie pe Freud, intemeietorul psihanalizei:
Exista numeroase texte care pur si simplu resping psihologia freudiana, considerand-o o porcarie. Ele opineaza ca aceasta nu reprezinta nimic altceva decat fanteziile sexuale reprimate ale unui om de stiinta vienez din secolul trecut. Dar astazi realizam ca este mult mai mult decat atat. In primul rand, viata inconstienta. Acum noi chiar puteam vedea creierul in miscare si ca mare parte din activitatea cerebrala este total inconstienta. Exact asa cum a prezis Freud. 
Freud a avut dreptate nu doar in ce priveste activitatea inconstientului, ci, mentioneaza Kaku, neurostiintele confirma existenta celor trei instante descoperite de Freud. Cu ajutorul scanarii cerebrale s-au identificat partile din creier care corespund instantelor psihice Eu, Id si Supraeu.
Eul reprezinta in esenta cortexul prefrontal. Asta reprezinta cine esti tu. Cand te intrebi unde sunt Eu, ei bine, esti chiar acolo. Stai chiar in spatele fruntii tale. Apoi dorintele tale. Centrul placerii este chiar in mijlocul creierul. Aici este localizat libido-ul. Apoi constiinta ta e in spatele ochilor. In cortexul orbitofrontal, chiar in spatele ochilor, aici e constientul. Si noi vedem toate astea in miscare.
Dar visele? Unde sunt ele localizate? Sa vedem ce spune Kaku in continuare despre activitatea onirica:
Am observat ca ea vine din spatele creierului, din partea lui cea mai primitiva. Anumite parti din creier sunt dezactivate in timp ce visezi. In primul rand, cortexul prefrontal este dezactivat, este in repaus. Cortexul orbitofrontal care reprezinta constiinta este si el inchis. Ceea ce ramane activa atunci cand visezi este amigdala. Acum, ce guverneaza amigdala? Fricile si emotiile noastre.
Asadar, in timp ce creierul se odihneste in timpul somnului, partea lui cea mai primitiva, amigdala, sta de veghe, lucreaza si produce continuturi onirice. Chiar daca partea rationala din creier se afla in repaus, exista totusi metode de a face brese in ceea ce se numeste starea de paralizie analitica. Experimente facute la Institutul Max Planck din Germania au aratat ca a controla directia viselor - fenomenul numit visare lucida - este testabil, reproductibil si legitim.

Citeste si Pentru filmul "Inception", Leonardo diCaprio a citit "Interpretarea viselor"

Abilitatea de a ghida visele proprii sau ale altcuiva (vezi filmul Inception) ar putea constitui o provocare viitoare pentru cercetarile din domeniul neurostiintelor.Sursa: BigThink

Alexa Plescan

este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.

Toate articolele acestui autor

Un comentariu

  1. „ Visul, calea regala catre inconstient...”

    Fericit cel care se pricepe a decripta mai multicele, din vise...

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!