Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Atentatele teroriste de la Paris analizate de un psihanalistatacurile teroriste paris psihanalist

Atentatele teroriste de la Paris analizate de un psihanalist


Atentatele teroriste de la Paris constituie nu doar pentru Franta, dar pentru intreaga Europa si pentru intreaga lume un soc major. O atmosfera de teroare si de profunda ingrijorare s-a instaurat odata cu acest carnagiu, revendicat de ISIS - organizatia autointitulata Statul Islamic din Irak si Siria.

Incercand sa inteleaga ce s-a intamplat si ce se decurge din aceste atentate teroriste si, de asemenea, cu dorinta de a controla sentimentul de frica aproape generalizat pe care l-au generat, publicatia Vice France a cautat raspunsuri la un reputat psihanalist si filosof francez, Hélène L'Heuillet.

Psihoterapeut Bucuresti - aici

Psihanalistul francez a aratat, raspunzand intrebarilor, ca teroristii si-au ales ca tinte indeosebi tineri cu unicul scop de a semana frica. Este o arma tipica a teroristilor, aceasta. Alegerea arondismentului al 11-lea al Parisului confirma prima alegere, intrucat acest arondisment este intesat cu tineri, iar Bataclan (teatrul atacat de teroristi) reprezinta un simbol al cartierului.

Ce spune neuropsihiatrul Boris Cyrulnik despre atentatele teroriste dela Paris

Mai multe obiective teroriste sunt astfel realizate dintr-o singura lovitura - indolierea familiilor, anihilarea potentialului fiecarui tanar in parte, atacarea ideii de party, simbol al Occidentului decadent si hedonist, in vederile teroristilor. In plus, asa cum arata psihanalistul Hélène L'Heuillet, faptul ca atacul terorist a avut loc la un concert al formatiei californiene Eagles of Death Metal nu e intamplator, trupa americana semnificand exact ceea ce teroristii ISIS urasc mai mult, iar relatia dintre public si trupa fiind inacceptabila pentru acestia, considerata de ei ca fiind idolatrie.

Discutand mai pe larg despre frica generata de atentatele teroriste de la Paris, Hélène L'Heuillet a observat, mai general, ca frica este inerenta oricarui conflict, dar ca obiectivul ultim al unui razboi conventional nu este de a semana frica in populatie, ci de a triumfa asupra inamicului. Nu e cazul si acum. Statul Islamic stie ca nu va schimba radical sistemul politic francez, asa cum nici atacul terorist din 11 Septembrie 2001 nu a schimbat sistemul politic american. Prin urmare nu e important pentru teroristi sa castige, ci sa semene teroare.

Ca psihanalist, spune Hélène L'Heuillet, stie ca frica izoleaza. Este una dintre caracteristicile sale, observabila cu deosebire la pacientii pe care ii primeste sambata dimineata. Acesti pacienti au o reala insecuritate psihica. Frica ne incuie in camerele noastre, intre limitele a ceea ce ne e mai aproape, mai vizibil, mai senzitiv. Dar exista si contrareactii, prin care oamenii incearca tocmai sa iasa din izolare, precum mobilizarea populatiei dupa atacurile teroriste din ianuarie, de la redactia jurnalului Charlie Hebdo.

Afla Cine era psihanalistul care a fost ucis in atentatul de la Charlie Hebdo

Inca de multi ani Franta nu a mai trecut printr-o asemenea situatie - probabil din vremea Ocupatiei fasciste, prin urmare nu este deloc improbabil ca tara sa mai resimta, pentru o perioada indelungata, frica, frica in primul rand de un alt atac terorist. Dar starea de razboi nu trebuie confundata cu isteria. Un sentiment se poate stabiliza lasandu-i astfel pe oameni sa isi continue vietile. Am mai vazut asta dupa atacurile teroriste de la Charlie Hebdo: francezii nu s-au retras in case ca intr-o vizuina. Asa va fi si de aceasta data.

Teroristii, mai spune psihanalistul francez, dintre care cei mai multi sunt tineri ori chiar foarte tineri, cauta prin actele lor sa afle raspunsuri personale la intrebari mostenite din adolescenta. Si le afla, din pacate, in ideologia Statului Islamic, o ideologie a distrugerii, a dispretului pentru viata si a cultului mortii. O ideologie totalitara care, ca orice totalitarism, genereaza un sentiment de neajutorare si de un inefabil extrem.

Charlie Hebdo: Ce putem invata din aceasta tragedie si din ce i-a urmat? 

Foto: Xinhua, via thebricspost.com

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!