Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Cu mult timp in urma: reflectii razlete despre psihanaliza...psihanaliza stiinta mistica

Cu mult timp in urma: reflectii razlete despre psihanaliza...


Niciodata psihanaliza nu va putea sa isi imobilizeze obiectul in trista capcana a parametrilor; ea nu va fi vreodata stiintifica. Demersul sau, sinuos si nelinistitor, este cel al autorevelarii, printr-un limbaj in permanenta reinventat. Psihanaliza nu rezolva nimic. Aprofundeaza misterul sufletului fara a-l lumina prea mult. Cu cat avanseaza mai mult, cu atat obscuritatea e mai mare. Fiecare intrebare ascunde o alta intrebare. 

Psihanaliza nu va putea sa fie vreodata mistica; nu este. Dar ea a luat de la mistica gustul pentru initiere, respectul pentru texte, preocuparea pentru ortodoxism. Ea cultiva sacrul pentru a-l desacraliza mai bine. A i-l reprosa inseamna a nu o cunoaste. Unele alimente nu sunt pentru toate gusturile.

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

Valéry observa ca nu exista inexprimabil; nu exista decat neexprimat. De fapt, totul ne vorbeste, si inexprimabilul, si neexprimatul. Dar cine interpreteaza?  

Amprenta trecutului, amprenta copilariei noastre ne traseaza linia vietii adulte. Suntem, in esenta, prada Inconstientului nostru, locul inalterabil al preistoriei noastre.

RJ, Écrits irréguliers, La Baconnière, 1969

Traducere din limba franceză de Dorin-Liviu Bîtfoi

Roland Jaccard Cafe Gradiva

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

Psihoterapeut Bucuresti - aici

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!