Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Un film facut de un adolescent cu Asperger atrage atentia asupra fenomenului bullyingasperger-autism-anti-bullying.jpeg

Ryan Wiggins, un tanar de 14 ani cu Sindrom Asperger, a produs si a jucat un scurt film care arata momentele dificile prin care a trecut incercand sa faca fata hartuirii. Comportamentul abuziv cunoscut sub forma fenomenului bullying s-a manifestat sub forma insultelor verbale venite din partea unor tineri din mediul lui Ryan.

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre

Baiatul a realizat filmul cu ajutorul unui bat pentru selfie, al unui trepied stricat si cu o camera de filmat a mamei sale. Dureaza 3 minute si a fost facut special pentru o campanie de constientizare si informare impotriva abuzului suferit de persoane cu tulburari de dezvoltare. Filmul, intitulat foarte sugestiv Tomorrow, a adunat deja aproximativ 218 000 de vizualizari pe Youtube. El debuteaza cu o scena in care spectatorul desluseste vocea lui Ryan:
O sa stiu vreodata cum e sa te ridici din pat fara sa mai simt ca nu am chef de nimic sau sa stau pe picioarele mele fara sa ma clatin? Cu siguranta nu astazi. Poate maine.
Citeste cum s-a desfasurat psihoterapia psihanalitica a unui copil Asperger 

O alta secventa din film il arata pe Ryan alergand cu lacrimi in ochi spre casa dupa ce a primit un mesaj pe telefon de la un numar necunoscut care-i spunea s-o termine cu viata. Baiatul isi aminteste ca inca din scoala primara a fost victima fenomenului bullying. Copiii il agresau verbal spunandu-i "ciudat" sau "gay". A indurat si abuz fizic din partea unor colegi care l-au batut. Toate acestea, pentru ca era diferit. Pentru ca suferea o forma de autism numita Sindrom Asperger. Multi dintre cei ce sufera aceste afectiuni se confrunta cu un puternic sentiment de rusine cauzat de conditia lor medicala. Sentimente de anxietate sau de depresie puternice apar la copiii agresati pentru ca au fost diagnosticati cu o tulburare psihica. Acum, Ryan petrece mare parte din timpul sau sustinandu-i si pe alti copii cu autism. Iubeste, de asemenea, sa cante si sa joace. Anul trecut, de pilda, a participat la o competitie in Londra care promoveaza in randul tinerilor diagnosticati cu autism afirmarea pe scena muzicala.

Vezi top 10 filme care vorbesc despre autism

Povestea adolescentului diagnosticat cu Asperger este una extrem de dureroasa si emotionanta. Acest tanar, ca atatia altii aflati in situatii similare, se intreaba, destul de sceptic, daca va fi oare posibil sa vina o zi in care sa se simta in sfarsit fericit. Din pacate, tot mai multi copii care indura stigmatul prezentei unei afectiuni mintale sau a unei tulburari pervazive de dezvoltare raspund negativ la aceasta intrebare. Chiar si-asa, Ryan spera ca filmul pe care l-a realizat sa-i incurajeze si pe alti tineri sa vorbeasca despre momentele in care au fost hartuiti si sa diminueze astfel comportamentul de bullying. Daca nu azi, poate maine...Sursa: huffingtonpost.co.uk

Alexa Plescan

este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!