Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Filme pentru liceeni 2015: peste 6 600 de participantifilme pentru liceeni 2015 macondo

Filme pentru liceeni 2015: peste 6 600 de participanti


Doua luni, doua filme in premiera si 13 orase din Romania. Proiectul Filme pentru liceeni a adus impreuna peste 6 673 de liceeni si 393 de profesori din Romania care au vizionat si discutat despre doua filme europene in premiera. Cele 62 de evenimente care au deschis catalogul filmelor bune au avut loc in Bucuresti, Slobozia, Giurgiu, Caracal, Slatina, Rasnov, Toplita, Moinesti, Ramnicu Valcea, Timisoara, Targoviste, Moreni, Corabia.


Educatie non-formala prin film: vizionari, dezbateri si workshop-uri


Primul film vizionat de elevii din cele 13 orase a fost Keep rollin' (Nu te opri), o comedie dramatica ce vorbeste despre trei tineri cu dizabilitati locomotorii ce planuiesc sa jefuiasca o benzinarie. Liceenii au descoperit si au discutat, pe marginea filmului, despre bullying, discriminare si egalitate de sanse.
Nu judeca oamenii dupa aparente,
a spus o eleva din Timisoara, dupa ce a vazut filmul, iar o eleva din Bucuresti a regasit ca filmul ilustreaza
dragostea ca experienta, cunoastere, depasirea conditiei fizice prin puterea interioara, integrarea persoanelor cu nimic diferite ca identitate, intrucat capatam umanitatea prin ratiune si afect, nu prin natura fizica. 
Pentru o alta eleva, Valentin e un personaj de film complex si interesant,
deoarece a evoluat pana la finalul filmului, devenind o persoana mai buna, reusind sa depaseasca limitele care existau in mintea celorlalti legate de inabilitatile sale.

Citeste si Bullying la copii si adolescenti

filme pentru liceeni 2015 macondo 01

Cel de-al doilea film, Keeper, prezina povestea unui tanar de 15 ani care afla ca va deveni tata. Liceenii au primit filmul cu interes si empatie si au dezbatut despre responsabilitate in contextul situatiei reprezentate in film. Pe aceasta cale, liceenii au aflat si despre resursele de consiliere disponibile prin intermediul serviciilor de planificare familiala.

Impactul filmului poate fi urmarit cel mai bine in timpul vizionarii acestuia impreuna cu elevii. Daca filmul Keep rollin' i-a atras prin umorul sau spre reflectii asupra problemelor pe care le confrunta persoanele cu dizabilitati, Keeper i-a motivat prin realismul situatiei prezentate si prin finalul deschis, sa isi imagineze diferite solutii pentru dificultatile intalnite de catre cei doi tineri parinti. Din punct de vedere al temelor sociale, elevii au fost interesati de subiecte precum responsabilizarea (in societate, in cuplu sau in adolescenta), combaterea discriminarii sau relatia parinte-copil. La randul lor, profesorii s-au aratat deschisi sa aprofundeze aceste teme la sala de clasa. In privinta lectiilor de cinema, discutiile s-au situat in zona diferentelor dintre filmul documentar si filmul de fictiune biografic sau inspirat din evenimente reale si in zona actoriei de film, unde elevii au discutat despre actorii copii si improvizatia ca metoda de lucru.

Discutiile din cadrul evenimentelor s-au extins la scoala si au fost completate de o serie de lectii teoretice de cinematografie. Profesorii au avut la dispozitie o platforma creata special pentru ei, gratuita, cu planuri de lectii sociale si cinematografice aferente fiecarui film, realizate de Asociatia Culturala Macondo in colaborare cu Lanterna Magica, o asociatie elvetiana cu peste 20 de ani de experienta in educatia prin film. Ileana Birsan a condus workshop-urile din Bucuresti, care au vizat primele lectii de cinema: Scurta istorie a cinematografului, Genurile de film, De la documentar la fictiune si Actorul de film.

Rezultatele metodei de educatie prin film au fost sesizate de cadrele didactice din cele 13 orase. In viziunea domnului Chisavu Nicolae, director-adjunct la liceul Tehnologic "Henri Coanda" din Ramnicu Valcea
un film bun este mai educativ decat 10 ore la scoala si mai ales explicatiile de dupa conteaza enorm de mult.

Anul urmator, in 2016, proiectul continua cu alte 4 filme de exceptie, The boy and the beast / Baiatul si bestia (Mamoru Hosoda), Mustang (Deniz Gamze Ergüven), La vie en grand / Traieste din plin (Mathieu Vadepied) si Louder Than Bombs / Inapoi acasa (Joachim Trier).

filme pentru liceeni 2015 macondo


Despre organizatori


Infiintata in 2007, Asociatia Culturala Macondo detine o experienta considerabila in dezvoltarea de proiecte in domeniul cultural, cu precadere in cel cinematografic, dar si in distrubutia de filme de arta pe piata din Romania.

Lanterna Magica este un club international de cinema pentru copii, fondat in Elvetia, cu o existenta de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau in incurajarea tinerelor generatii in studiul culturii cinematografice si in oferirea de instrumente pentru a intelege imaginile cu care ei interactioneaza zi de zi. In perioada 11 septembrie 2013 - 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magica existente in Elvetia au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este sustinut de Ministerul Educaţiei si Cercetarii Stiintifice, Inspectoratul Scolar Bucuresti, Casa Corpului Didactic Bucuresti, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Directia Municipala Pentru Cultura, Invatamant, Sport si Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomita, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Scolar Judetean Harghita, Inspectoratul Scolar Judetean Dambovita, Inspectoratul Scolar Judetean Giurgiu, Inspectoratul Judetean Scolar Ialomita,Inspectoratul Scolar Judetean Olt,Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Casa Corpului Didactic Dambovita, Casa Corpului Didactic Timis, Casa Corpului Didactic Giurgiu, Hollywood Multiplex Bucuresti Mall, Cinema Elvira Popescu, Casa de Cultura a Municipiului Toplita, Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea, Centrul Cultural Municipal Caracal, Centrul Cultural "Eugen Ionescu" Slatina, AMBASADA in Timisoara, Biblioteca "Ion Heliade Radulescu" Targoviste.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Proiectul este promovat si sustinut de partenerii media: Ziare.com, Kiss FM, Kiss TV, www.parinti.com, www.femeia.ro, www.revistaioana.ro, www.renne.ro, Cinemagia, Observatorul Cultural, Super Bravo Girl, Revista Stiinta si Tehnica, Revista FILM, Revista LZR, www.suntparinte.ro, www.edu-news.ro, www.examenultau.ro, Cinema RX, Ziarul Metropolis, Historia, www.aarc.ro, www.cafegradiva.ro, www.movienews.ro.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati:
Diana Cercel, coordonator proiect
Telefon: 0723.234.005
Email: diana[at]asociatiamacondo[dot]ro
https://www.facebook.com /filmepentruliceeni
http://filmepentruliceeni.ro/

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti?

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!