Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Inteleptele sfaturi ale lui Carl Gustav Jungcarl gustav jung psihologia suflet

Inteleptele sfaturi ale lui Carl Gustav Jung


Jung isi sfatuia studentii sa invete psihologia nu pe bancile Universitatii, ci la intrunirile politice, in sectele religioase si la bordel.
Nu toata lumea poate cunoaste aceleasi lucruri, iar cunoasterea noastra nu poate fi niciodata transmisa in acelasi fel. Iata ceea ce ne lipseste complet in universitati: relatia dintre elev si profesor.

Ca orice psiholog sensibil, era pentru separarea copiilor de parinti de indata ce au atins varsta adulta. El spune in aceasta privinta ceva ce mi se pare fundamental:
Copiii nu le apartin parintilor si numai aparent copiii descind din parinti.
El aprecia ca nu ar trebui sa existe nici cea mai marunta constrangere, nici cea mai mica supunere de o parte sau de alta.

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre

Atunci cand un american i-a propus sa intemeieze un institut in cadrul caruia sa aiba loc o apropiere intre gandirea orientala si gandirea occidentala, Jung a exclamat:
Pentru mine un institut care distribuie intelepciunea e suprema oroare. Din cate stiu nici Kung Fu-Tzi, nici Lao-Zi, nici Zhuang-Zi nu aveau institut.
Iar unui corespondent anonim care l-a intrebat la ce varsta se poate initia o cura analitica, Jung i-a raspuns ca sufletul poate fi tratat atat timp cat fiinta umana are un suflet.
Singurii pe care nu ii putem trata sunt cei care au venit pe lume fara suflet. Numarul lor nu e neinsemnat.
Se pare chiar ca sporeste exponential.

Traducere din limba franceza de D. L. Bîtfoi

Roland Jaccard Cafe Gradiva

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

2 comentarii

 1. „Pentru mine un institut care distribuie intelepciunea e suprema oroare.”

  Parcă m-aș feri de vorba „suprema oroare”...
  Nu pariez că așa ceva înseamnă înțelepciune.

  Că veni vorba, parcă aș numi înțelepcine inclusiv capacitatea de a nu te mai mira de nimic, dintre cele care survin sub soare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. in exclamarea facuta de jung dumneavoastra ati ramas ancorat doar in prima parte...cea cu esenta complecta adica adoua parte ati omis-o...intreg intr-un corp nu e doar capul...

   Ștergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!