Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Mustang: Egalitatea de gen, in discutie pentru liceenimustang film macondo deniz gamze erguven cannes

Mustang: Egalitatea de gen, in discutie pentru liceeni


„Filme pentru liceeni” debuteaza in 2016 cu o noua pelicula vazuta de liceenii din 13 orase din tara: Mustang, debutul regizoarei Deniz Gamze Ergüven. Filmul este premiat cu Europa Cinema Label la Festivalul de Film de la Cannes, cu premiul LUX, oferit de Parlamentul European si este propunerea Frantei la premiile Oscar.

Este inceputul verii. Lale, Nur, Ece, Selma si Sonay sunt cinci surori nedespartite. Undeva, intr‑un sat din nordul Turciei, cele cinci surori se intorc acasa de la scoala, jucandu-se, cu inocenta, cu niste baieti. Presupusa obscenitate a jocurilor lor starneste un scandal cu consecinte neprevazute. Incetul cu incetul, casa familiei celor cinci se transforma intr‑o inchisoare, orele de la scoala sunt inlocuite de ore de menaj si incep sa fie aranjate casatorii. Insufletite de aceeasi dorinta de libertate, cele cinci surori eludeaza restrictiile care le sunt impuse.


Regizoarea Deniz Gamze Ergüven noteaza:
Mustang este rapid, intens si am simtit de multe ori ca ritmul scenariului merge in tandem cu ritmul peliculei, intr-un fel in care ambele forme de expresie imping mai departe filmul. Energia aceasta este pentru mine asemenea cu cea a unui cal salbatic – asa cum indica si titlul filmului. Filmul a pornit din dorinta mea profunda de a impartasi ce inseamna sa fii o tanara femeie in societatea turca de azi.

Desi conturul general al fiecarei situatii ilustrate este unul real, tonul filmului este acela de poveste. Exista in film o dimensiune mitica a lumii perceputa de Lale si narata de vocea ei, ceea ce ofera o oarecare melodicitate peliculei, stabileste legaturi si ofera naratiunii o logica subiectiva, compusa din senzatii, impresii si amintiri. Mustang este in primul rand povestea unui act de eliberare si in acelasi timp si povestea personala a lui Lale, a transformarilor pe care le parcurge in dezvoltarea sa, de la copil, la adult. Sunt prezentate obstacole si monstrii pe care ea trebuie sa le infrunte.

Pe baza filmului, elevii au ocazia sa dezbata despre drepturile omului, egalitatea de gen, stereotipurile sociale de gen, inegalitatea de gen pentru barbati si femei in contextul prezentat de film, dar si in contextul lor personal si scolar. Filmul a fost selectionat special pentru liceeni, intrucat vorbeste cu multa energie despre situatia unor adolescente ce se confrunta cu maturizarea intr-un mediu ce le constrange libertatea, vorbeste despre o lupta pentru emancipare si despre cautarea independentei.

mustang film macondo deniz gamze erguven cannes

Presa internationala noteaza:
Cred ca este filmul meu preferat din 2015, minunat regizat si jucat
(James Franco pentru Indiewire),
O veritabila oda a libertatii
(Le Figaro),
O mica bijuterie de adorat
(Valeurs actuelles).

Pe baza filmului profesorii au ocazia sa discute mai departe cu elevii la sala de clasa si sa aprofundeze lectia de educatie prin film despre reprezentarea imaginii femeii prin intermediul cinema-ului si rolul acordat femeilor in domeniul filmului.

Lectia arata cum reprezentarea femeilor in cinema a evoluat de-a lungul timpului si cum aceasta este foarte diferita in functie de tara producatoare a unui film. Prin intermediului lectiei, elevii vor descoperi opera unor regizoare si actrite consacrate, precum: Jane Campion, Sofia Coppola, Agnès Varda, Barbara Stanwyck, Setsuko Hara sau Louise Brooks.

mustang film macondo deniz gamze erguven cannes


”Filmele bune se cunosc din scoala”


Proiectul „Filme pentru liceeni”, rezultat al colaborarii inedite dintre asociatia elvetiana Lanterna Magica si Asociatia Culturala Macondo, are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de invatare pentru liceeni cu varste intre 14-18 ani. Acest scop va fi indeplinit prin proiectarea gratuita a unei selectii de sase filme premiate la nivel international in perioada octombrie 2015 - iunie 2016 pentru 10 000 de liceeni si prin organizarea a sase workshopuri pentru 50 de cadre didactice. Proiectul este implementat in Bucuresti, Timisoara, Rasnov, Corabia, Caracal, Moinesti, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplita, Targoviste, Ramnicu-Valcea si Giurgiu.


Despre organizatori


Infiintata in 2007, Asociatia Culturala Macondo detine o experienta considerabila in dezvoltarea de proiecte in domeniul cultural, cu precadere in cel cinematografic, dar si in distrubutia de filme de arta pe piata din Romania.

Lanterna Magica este un club international de cinema pentru copii, fondat in Elvetia, cu o existenta de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau in incurajarea tinerelor generatii in studiul culturii cinematografice si in oferirea de instrumente pentru a intelege imaginile cu care ei interactioneaza zi de zi. In perioada 11 septembrie 2013 - 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magica existente in Elvetia au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este sustinut de Ministerul Educaţiei si Cercetarii Stiintifice, Inspectoratul Scolar Bucuresti, Casa Corpului Didactic Bucuresti, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Directia Municipala Pentru Cultura, Invatamant, Sport si Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomita, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Scolar Judetean Harghita, Inspectoratul Scolar Judetean Dambovita, Inspectoratul Scolar Judetean Giurgiu, Inspectoratul Judetean Scolar Ialomita,Inspectoratul Scolar Judetean Olt,Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Casa Corpului Didactic Dambovita, Casa Corpului Didactic Timis, Casa Corpului Didactic Giurgiu, Hollywood Multiplex Bucuresti Mall, Cinema Elvira Popescu, Casa de Cultura a Municipiului Toplita, Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Valcea, Centrul Cultural Municipal Caracal, Centrul Cultural "Eugen Ionescu" Slatina, AMBASADA in Timisoara.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Proiectul este promovat si sustinut de partenerii media: Ziare.com, Kiss FM, Kiss TV, www.parinti.com, www.femeia.ro, www.revistaioana.ro, www.renne.ro, Cinemagia, Observatorul Cultural, Super Bravo Girl, Revista Stiinta si Tehnica, Revista FILM, Revista LZR, www.suntparinte.ro, www.edu-news.ro, www.examenultau.ro, Cinema RX, Ziarul Metropolis, Historia, www.aarc.ro, www.cafegradiva.ro, www.movienews.ro.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati:
Diana Cercel, coordonator proiect
Telefon: 0723.234.005
Email: diana[at]asociatiamacondo[dot]ro
https://www.facebook.com/filmepentruliceeni
http://filmepentruliceeni.ro

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!