Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Sedinta AIPsA: Louder Than Bombs, sambata, 16 ianuarie 2016, ora 17:00, Cinemateca Eforiecineclubul psihanalitic louder than bombs aipsa cinemateca romana

Sedinta AIPsA: Louder Than Bombs, sambata, 16 ianuarie 2016, ora 17:00, Cinemateca Eforie


Cinemateca Romana 

Asociatia Intedisciplinara de Psihanaliza Aplicata

va invita la

 

LOUDER THAN BOMBS

Joachim Trier, 2015

vizionare & discutii / sambata, 16 ianuarie 2016, ora 17:00

Cinemateca Eforie


Cineclubul Psihanalitic


Proiectii speciale cu filme remarcabile, urmate de discutii si interpretari de psihanaliza culturala
Serie de evenimente organizata in colaborare cu Asociatia Interdisciplinara de Psihanaliza Aplicata – AIPsA

Parteneri media: Cafe Gradiva, Psihoo.ro


Filmul si psihanaliza intretin raporturi privilegiate si o atractie reciproca, impartasind si acelasi an de nastere: 1895 – primele proiectii ale Fratilor Lumière si publicarea Studiilor despre isterie de Sigmund Freud, op considerat adesea actul fondator al psihanalizei.

Desi Freud s-a aratat sceptic inaintea primei intreprinderi de aplicare a conceptelor psihanalitice pe ecran, filmul Misterele unui suflet de G. W. Pabst, rolul de consultanti stiintifici revenind discipolilor sai Hanns Sachs si Karl Abraham, istoria impreuna de peste un veac a filmului si a psihanalizei pare sa faca dreptate entuziasmului acestora din urma. Divanul psihanalitic mobileaza de decenii cinematografia, iar psihanalistii sunt si se simt chemati sa aplice psihanaliza cu precadere pe teritoriile filmului si literaturii.


Cu o activitate interpretativa de peste un deceniu, Asociatia Interdisciplinara de Psihanaliza Aplicata – AIPsA confirma o lege nescrisa. Aplicandu-se psihanalitic la varii genuri si opere artistice, ca si la psihopatologia cotidianului, interesul pentru manifestarile inconstientului a fost monopolizat in ultima vreme de filme.

louder than bombs psihanaliza

Louder Than Bombs (Joachim Trier, 2015)

Sambata, 16 ianuarie, ora 17:00

Cinemateca Eforie (strada Eforie nr. 2)
Cale de 35 de ani, de la Ordinary People incoace, cinematografia americana a tot aratat pe ecrane cum un deces in familie poate revela o disfunctie pe care nimeni nu e dispus sa o vada. Louder Than Bombs e un asemenea film, analizand cum un vaduv si cei doi fii ai sai fac fata, pe masura aflarii "circumstantelor" accidentului, mortii sotiei / mamei fotograf de razboi, dar reuseste totodata sa fie contrariul a aproape oricarui alt film al genului. Regizat de Joachim Trier, care in mod cert e destul de talentat incat sa iti smulga lacrimi de pe scaunul de spectator, Louder Than Bombs solicita mintea audientei, renuntand la marele catharsis in favoarea subtilei nuante psihologice. Avem un film care curge gratios si rece la suprafata, dar gratificant pentru publicul filmelor de arta dornic de o lectura mai profunda.
Peter Debruge, Variety, 2015

PROGRAM

17:00 - 18:50 Louder Than Bombs - Proiectia filmului

18:50 - 19:10 Pauza

19:10 Interpretari si ipoteze psihanalitice pe marginea filmului

 • Prezentare Dorin-Liviu Bîtfoi, psihanalist in formare si scriitor

 • Discutii, interpretari & asocieri libere la care cei prezenti sunt invitati sa participe

 

Tarif unic: 5 lei - biletele se iau de la casa de bilete a Cinematecii Eforie (str. Eforie nr. 2)Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre

2 comentarii

 1. Ce bine imi pare ca AIPSA revine! Imi era tare dor de filme si de voi. Ne vedem acolo!!

  A.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ne bucuram ca veniti! Ne bucuram ca revenim. Ne vedem pe 16 ianuarie.

   Ștergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!