Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Liceenii pornesc in odiseea catre Planeta Cinemafilme pentru liceeni la vie en grand traieste din plin macondo lanterna magica

Filme pentru liceeni este locul in care filmele bune se simt ca la ele acasa. Anul acesta, elevii si cadrele didactice din 13 orase vor viziona filmul de debut al regizorului Mathieu Vadepied, Traieste din plin / La vie en grand: un film fulminant, care alterneaza intre realismul si fantezia unui ghetto parizian. In plus, liceenii vor porni impreuna cu profesorii in odiseea catre "Planeta Cinema" si vor explora diversitatea cinematografica a productiilor de pe mapamond.

Traieste din plin urmareste povestea lui Adama, un adolescent de 14 ani, care face parte dintr-o familie de imigranti. El locuieste cu mama lui intr-un apartament mic de doua camere din suburbiile pariziene. Adama nu este foarte bun la scoala, desi are potential mare. Impreuna cu Mamadou, care este mai tanar decat el, Adama incearca sa schimbe traiectoria vietilor lor de pana acum. Saracia din ghetto-ul parizian ii impinge pe cei doi sa isi doreasca altceva si riscurile incep sa se iveasca. Scopul scuza oare mijloacele sau mijloacele scuza scopul?

filme pentru liceeni la vie en grand traieste din plin macondo lanterna magica

Filmul sondeaza in fragilitatea si intensitatea unei adolescente marginale. Desi este o drama, regizorul semnaleaza pe alocuri energia pozitiva de care dau dovada tinerii. Adama poate fi perceput intr-un proces fericit de metamorfozare, sansa rara in viata unui copil care provine dintr-un mediu defavorizat.

Regizorul mentioneaza
,tema aceasta rezoneaza foarte puternic pentru mine, cand cineva isi ridica intrebari existentiale si inca nu a ajuns la maturitate. Am explorat o situatie sociala dificila: atunci cand un copil vede cum parintii se confrunta cu minusurile vietii de zi cu zi si cum nu au instrumentele culturale pentru a privi catre viitor.

Elevii si profesorii care vor participa in proiect vor discuta pe baza filmului despre inegalitatea sociala si diferentele culturale in contextul francez actual, despre modelul politic multiculturalist si cel asimilationist. De asemenea, participantii vor fi provocati sa reflecte la confruntarile personajelor si sa inteleaga diferitele atitudini in ceea ce priveste traficul si dependenta de droguri.

Pornind de la acest fim, liceenii sunt invitati intr-o odisee pe ”Planeta Cinema”. La clasa elevii vor vorbi despre modul in care cinematograful s-a raspandit in lumea intreaga. Mai mult, ei sunt provocati sa stabileasca, intr-o maniera ludica, daca filmele reflecta realitatile specifice tarilor din care provin. De asemenea, vor descoperi ce fel de filme sunt difuzate in Romania, concentrandu-se apoi asupra unui anumit segment din cinematograful romanesc postrevolutionar.

filme pentru liceeni la vie en grand traieste din plin macondo lanterna magica

Principalul obiectiv al lectiei de cinema este sensibilizarea tinerilor cu privire la diversitatea culturala a cinematografiei si dezvoltarea interesului acestora pentru noi experiente cinematice. Profesorul le va arata ca, in afara de filmele hollywoodiene prezente in proportie covarsitoare in salile de cinema, exista in fiecare tara o filmografie reprezentativa pentru cultura si istoria acelei tari.

Traieste din plin este un film care arata cum educatia este cea mai puternica arma care poate schimba lumea si cat de importanta este puterea de a discerne intre bine si rau in viata de zi cu zi.

Daca ecourile presei internationale rasuna pozitiv, ”un film care va va topi inimile” (Le Parisien), ”minunat de precis si matur” (Le Monde), ”un film despre o viata complicata, dar nu lipsita de speranta” (Les Chroniques de Cliffhanger), atunci cu siguranta Traieste din plin o sa fie primit cu aprecieri si la Filme pentru liceeni.


”Filmele bune se cunosc din scoala”


Proiectul Filme pentru liceeni, rezultat al colaborarii inedite dintre asociatia elvetiana Lanterna Magica si Asociatia Culturala Macondo are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de invatare pentru liceeni cu varste intre 14-18 ani. Acest scop va fi indeplinit prin proiectarea gratuita a unei selectii de sase filme premiate la nivel international in perioada octombrie 2015 - iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni si prin organizarea a sase workshopuri pentru 50 de cadre didactice. Proiectul este implementat in Bucuresti, Timisoara, Rasnov, Corabia, Caracal, Moinesti, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplita, Targoviste, Ramnicu-Valcea si Giurgiu.

Proiectul Filme pentru liceeni este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Proiectul Filme pentru liceeni este sustinut de Ministerul Educaţiei si Cercetarii Stiintifice, Inspectoratul Scolar Bucuresti, Casa Corpului Didactic Bucuresti, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Directia Municipala Pentru Cultura, Invatamant, Sport si Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomita, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Scolar Judetean Harghita, Inspectoratul Scolar Judetean Dambovita, Inspectoratul Scolar Judetean Giurgiu, Inspectoratul Judetean Scolar Ialomita,Inspectoratul Scolar Judetean Olt,Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Casa Corpului Didactic Dambovita, Casa Corpului Didactic Timis, Casa Corpului Didactic Giurgiu, Hollywood Multiplex Bucuresti Mall, Cinema Elvira Popescu, Casa de Cultura a Municipiului Toplita, Slatina, AMBASADA in Timisoara.

Proiectul Filme pentru liceeni este promovat si sustinut de partenerii media: Ziare.com, Kiss FM, Kiss TV, www.parinti.com, www.femeia.ro, www.revistaioana.ro, www.renne.ro, Cinemagia, Observatorul Cultural, Super Bravo Girl, Revista Stiinta si Tehnica, Revista FILM, Revista LZR, www.suntparinte.ro, www.edu-news.ro, www.examenultau.ro, Cinema RX, Ziarul Metropolis, Historia, www.aarc.ro, www.cafegradiva.ro, www.movienews.ro, www.urban.ro.


Despre organizatori


Infiintata in 2007, Asociatia Culturala Macondo detine o experienta considerabila in dezvoltarea de proiecte in domeniul cultural, cu precadere in cel cinematografic, dar si in distrubutia de filme de arta pe piata din Romania.

Lanterna Magica este un club international de cinema pentru copii, fondat in Elvetia, cu o existenta de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau in incurajarea tinerelor generatii in studiul culturii cinematografice si in oferirea de instrumente pentru a intelege imaginile cu care ei interactioneaza zi de zi. In perioada 11 septembrie 2013 - 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magica existente in Elvetia au adus 220 000 tineri la evenimentele lor.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati:
Diana Cercel, coordonator proiect
Telefon: 0723 234 005
Email: diana[at]asociatiamacondo[dot]ro
www.facebook.com/filmepentruliceeni
www.filmepentruliceeni.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!