Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Prognoza episoadelor psihotice scurte ramane un misterepisod psihotic scurt episoade psihotice scurte

Episoadele psihotice nu anunta intotdeauna o decompensare psihotica de durata, cum ar fi schizofrenia. De altfel, se pare ca episoadele psihotice scurte nu ofera foarte clar indicatii cu privire la diagnosticul persoanei afectate.

Episoadele psihotice pot implica aparitia halucinatiilor si a delirului ori a unor simptome mai putin severe, precum dezorientarea si dezorganizarea gandirii si a vorbirii. Potrivit DSM 5, in categoria diagnostica a tulburarii psihotice scurte ar intra persoanele cu simptome psihotice care dureaza sub o luna sau care prezinta doar un simptom.

Un studiu recent arata ca nu exista diferente semnificative cat priveste prognoza pacientilor care au avut patru tipuri diferite de episoade psihotice scurte, asa cum sunt definite in surse precum DSM sau ICD sau altele.

Studiul s-a bazat pe analiza a 11 133 de cazuri si a ajuns la concluzia ca felul in care psihoza poate evolua este destul de putin inteles.

Asa cum spune Paolo Fusar-Poli, unul dintre autorii studiului si clinical senior lecturer in psychosis studies la King's College London,
A fost mereu o provocare in istoria psihiatriei sa intelegi prognoza episoadelor psihotice scurte si remisive... Nu a fost clar de asemenea nici care ar fi cel mai bun tratament, nici care sunt rezultatele pe termen lung ale acestuia.

Cercetatorii angrenati in studiu au plecat de la premisa ca durata unui episod psihotic poate avea o valoare predictiva pentru evolutia acestuia. Spre surprinderea lor, rezultatele studiului au fost diferite, iar asta dupa ce au analizat 93 de studii anterioare cumuland in total peste 11 000 de pacienti cu episoade psihotice scurte. Cercetatorii au sintetizat evolutia acestor cazuri si au comparat apoi cu cazurile pacientilor diagnosticati cu un prim episod de schizofrenie.

Cercetatorii au aflat astfel ca, indiferent de felul in care tulburarea psihotica scurta este definita si delimitata in diferite surse-reper, precum DSM sau ICD, exista o posibilitate de 50% ca persoana din aceasta categorie sa aiba o noua decompensare psihotica in viitor. Comparativ, aproape toti pacientii cu un prim episod de schizofrenie au experienta psihozei. 

Studiul recomanda ca autoritatile si cercetatorii din domeniul psihozelor sa convina cu privire la o definitie comuna a episoadelor psihotice scurte.

De asemenea, studiul arata ca este necesar ca episoadele psihotice sa fie tratate prompt: daca fie si numai o zi in aceasta conditie aduce cu sine cu 50% mai multe probleme pe viitor, atunci pacientii au nevoie de ajutor pentru a evita cele mai rele scenarii, spune Paolo Fusar-Poli.

Sursa: livescience.com
Foto: primehealthchannel.com

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!