Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Freud contra lui Wagner-Jauregg, episodul 1/7sigmund freud wagner-jauregg roland jaccard

Freud si Wagner-Jauregg, cele doua somitati medicale, se infrunta dupa Primul Razboi Mondial


1. Sub semnul "demonicului"


In 1920 Freud are saizeci si patru de ani. In Dincolo de principiul placerii el jongleaza cu concepte explozive - compulsia la repetitie, reactia terapeutica negativa, pulsiunea mortii - care bulverseaza psihanaliza si consacra marca "demonicului", adica a unei forte irepresibile, independente de principiul placerii si susceptibila sa i se opuna. La Viena se susoteste ca razboiul si prabusirea Imperiului Austro-Ungar nu sunt straine de aceasta remaniere teoretica, de natura sa conduca la un pesimism absolut. Noi stim ca Freud suferea de un cancer al mandibulei si ca nu peste mult timp Istoria, la fel de cruda, il va obliga sa se exileze.

Cititi si Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

Nepasarea si frivolitatea nu mai sunt la trecere in Austria de dupa razboi: se cauta responsabili si, drept urmare, vinovati pentru infrangerea, suferinta si nenorocirea unui popor. La Viena, aceasta "Capua a spiritelor", cafenelele si carciumile au fost abandonate pentru tribunale. Nu mai vorbim despre iubire, ci despre justitie. Parlamentul intocmeste comisii de ancheta. Inaintea unei astfel de comisii Freud va comparea in calitate de expert. Acuzatul nu e altul decat unul dintre fostii sai colegi de la Universitate, profesorul Wagner-Jauregg.

Traducere din limba franceza de D. L. Bîtfoi

Roland Jaccard Cafe Gradiva

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!