Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Freud contra lui Wagner-Jauregg, episodul 4/7walter kauders kurt r eissler

4. Profilul lui Walter Kauders


Confruntarea a avut loc in cladirile Parlamentului, la 14 si 15 octombrie 1920. Documentele principale despre afacerea Kauders sunt cunoscute si au fost adesea reproduse, inclusiv de directorul Arhivelor Freud, psihanalistul Kurt R. Eissler. Acesta din urma chiar a avut sansa de a lua legatura, incepand cu 1953, cu Walter Kauders, la New York. Cei doi au discutat mult, iar Eissler a fost in masura sa verifice afirmatiile lui Kauders. Il descrie pe acesta ca pe un patriot, in inima lui monarhist, mai degraba conservator, care ar fi putut, fara cea mai mica dificultate, sa se sustraga obligatiilor militare - in 1914 traia si lucra in Elvetia - dar care a plecat entuziast pe front, s-a luptat cu curaj, a fost ranit de mai multe ori, pentru a reveni apoi, treptat, la viata civila.

In pofida migrenelor sale si a dificultatilor la mers, a fost convocat de o Comisie militara, care a hotarat sa supuna cazul sau sagacitatii lui Wagner-Jauregg inainte de a se pronunta definitiv in privinta sa. Aceasta in conditiile in care locotenentul Kauders experimenta electrosocurile, ca si diverse substante gretoase si vomitive. Pe durata celor doua luni petrecute in clinica universitara el va tine jurnalul "tratamentelor" suferite. Le va publica dupa razboi intr-o revista militara.

Traducere din limba franceza de D. L. Bîtfoi

Roland Jaccard Cafe Gradiva

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!