Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Sedinta AIPsA: Testamentul nou-nout, sambata, 19 martie 2016, ora 17:00, Cinemateca Eforietestamentul nou-nout psihanaliza brand new testament

Sedinta AIPsA: Testamentul nou-nout, sambata, 19 martie 2016, ora 17:00, Cinemateca Eforie


Cinemateca Romana 

Asociatia Intedisciplinara de Psihanaliza Aplicata

va invita la

 

TESTAMENTUL NOU-NOUT

Jaco Van Dormael, 2015

 

vizionare & discutii / sambata, 19 martie 2016, ora 17:00

Cinemateca Eforie


Cineclubul Psihanalitic


Proiectii speciale cu filme remarcabile, urmate de discutii si interpretari de psihanaliza culturala
Serie de evenimente organizata in colaborare cu Asociatia Interdisciplinara de Psihanaliza Aplicata – AIPsA

Parteneri media: Cafe Gradiva, Psihoo.ro


Relatia dintre film si psihanaliza a existat intotdeauna, in dublu sens. Pe de o parte psihanalistii s-au simtit atrasi de a saptea arta, nascuta cam in aceeasi epoca, daca nu chiar in acelasi an cu noua disciplina fondata de Sigmund Freud. Pe de alta parte, psihanalistii si experienta curei psihanalitice au conturat subiectul sau ambientul multor filme, cu deosebire in productiile postbelice, cand psihanaliza era pe culmi si facea moda. Chiar daca ecranizarea psihanalizei nu s-a dovedit prea usoara, asa cum de altfel si anticipase candva Freud. Greu sa redai inefabilul terapiei psihanalitice! Psihanalistii au fost indeobste zugraviti de cineasti ca fiind manipulatori sau coplesiti si depresivi, abuzatori sau adormiti si indiferenti, escroci, criminali sau performeri ai unui show inedit si atragator, dar fara mare legatura cu reala experienta a terapiei. Au fost scenarizate, altfel spus, cliseele despre psihanaliza si figura psihanalistului. Si totusi, experienta divanului a putut fi aproximata frumos si imaginativ in creatiile unor regizori inspirati, uneori chiar cu experienta personala a psihanalizei, cum este iconicul Woody Allen.

Cu o activitate interpretativa de peste un deceniu, Asociatia Interdisciplinara de Psihanaliza Aplicata – AIPsA s-a aplicat psihanalitic la varii genuri si opere artistice, ca si la psihopatologia cotidianului, interesul pentru manifestarile inconstientului fiind monopolizat in ultima vreme de filme.

Iar in martie de…

testamentul nou-nout psihanaliza le tout nouveau testament

Testamentul nou-nout / Le Tout Nouveau Testament (Jaco Van Dormael, 2015)

Sambata, 19 martie, ora 17:00

Cinemateca Eforie (strada Eforie nr. 2)In gestatia proiectului Van Dormael si co-scenaristul sau Thomas Gunzig au inceput cu demontarea mecanismului religiei. Fiind crescut in religia catolica, Van Dormael spune ca a fost surprins de urmatorul fapt: "Cum se face ca exista doar doua sau trei replici rostite de femei in aceste carti mari? Prin urmare ne-am imaginat mai intai ca Dumnezeu a avut o fiica, rebela ca J.C., dar care se ridica impotriva autoritatii tatalui".
Anthony D'Alessandro, Deadline, 2015

testamentul nou-nout psihanaliza le tout nouveau testament

PROGRAM

17:00 - 18:53 Testamentul nou-nout - Proiectia filmului

18:53 - 19:15 Pauza

19:15 - aprox. 20:15 Interpretari si ipoteze psihanalitice pe marginea filmului

  • Prezentare Dorin-Liviu Bîtfoi, psihanalist in formare si scriitor

  • Discutii, interpretari & asocieri libere la care cei prezenti sunt invitati sa participe

 

Tarif unic: 5 lei - biletele se iau de la casa de bilete a Cinematecii Eforie (str. Eforie nr. 2)

Va recomandam procurarea cu anticipatie a biletelor - programul casei de bilete este: luni-vineri: 10-20 / sambata-duminica: 12-17.Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!