Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

6 993 de copii si adolescenti la Institutul de Psihiatrie "Socola" din Iasisocola ion creanga neuropsihiatrie

In anul 2015 la Compartimentul Neuropsihiatrie Infantila – Sectia VI acuti al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iasi au fost asistati 6 993 de copii si adolescenti cu varsta de pana la 18 ani, din care 5 713 copii la spitalizare continua si 1 280 de copii la spitalizare de zi.

Circa 40-45% dintre acestia au prezentat diverse tipuri de tulburari emotionale si de comportament legate de dependenta de calculator, tulburari consecinta a abandonului, a separarii de familie si a abuzului fizic sau emotional.

Se intentioneaza infiintarea unui Centru de Cercetare al Institutului de Psihiatrie „Socola” dedicat acestor probleme, motiv pentru care a fost initiata Campania de strangere de fonduri intitulata „Salvati istoria Iasului – Salvati Casa Creanga” destinata reabilitarii cladirii unde pe vremuri a functionat seminarul frecventat de Ion Creanga pentru a ajunge preot – si unde urmeaza sa functioneze Centrul de Cercetare.

Campania se desfasoara sub patronajul Ministerului Culturii si al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si este un indemn pentru Societatea civila sa sustina renovarea cladirii monumentului istoric, simbol al Iasului aflat intr-o stare avansata de degradare.

Dr. Gabriel Oprisanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iasi, a afirmat ca
Reabilitarea „Casei Creanga” este foarte importanta, pentru ca aici vrem sa realizam un Muzeu care sa reflecte trecutul imbinat cu partea inovativa, prin infiintarea unui Centru de Cercetare a carui componenta importanta este cea referitoare la copii. Infiintarea unui astfel de Centru de Cercetare unic in Romania este foarte importanta tinand cont de feedback-ul pozitiv primit din partea multor parinti din tara care se confrunta cu probleme reale de dependenta de tehnologie in randul copiilor.

Doctorul Andreea Szalontay, medic primar sef Sectie VI Acuti a Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iasi, a completat cu privire la intentia infiintarii Centrului de Cercetare:
Am gandit acest Centru de Cercetare pentru copii si adolescentii dependenti de tehnologie modern, calculator, telefoane mobile ca o reancorare a acestor copii in viata reala in cea prezenta. Reinventarea copilariei asa cum fiecare copil ar trebui sa o traiasca cu socializare directa, cu joc, cu povesti care sa stimuleze inteligenta si imaginatia. Dependenta de calculator afecteaza gandirea, memoria, atentia si apar problemele emotionale si de comportament la acesti copii. Asa cum stim copilul nu are simtul format a realitatii pe care un adult poate sa il aiba, de aceia noi oferim sprijin, consiliere si suport acestor copii si familiile lor.

Persoanele care doresc sa sprijine acest proiect pot face donatii in urmatoarele conturi:
RO33TREZ40620F370100XXXX. TREZORERIA IASI INSTITUTUL DE PSIHIATRIE SOCOLA, CUI4541165.
• RO38 RNCB 0175 0336 1957 0001 USD
• RO54 RNCB 0175 0336 1957 0004 EUR
• RO81 RNCB 0175 0336 1957 0003 RON

Sursa si foto: iasifun.ziaruldeiasi.ro

Un comentariu

  1. a inceput povestea unei alte imposturi la socola,sa speram ca,asemenea minciunii,va avea picioare scurte.
    Intre timp,sectia de copii este amenintata cu o stramutare absurda,este inghesuita promiscuu intr-un loc reprezentind mai putin de o jumatate din spatiul destinat initial (din 1947 !)iar,personalul este hartuit,dispretuit ,specialitatea este umilita de catre cei care o ignora si o considera,, neprofitabila'' .

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!