Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Decontarea serviciilor pentru copiii cu autism e la un nivel scazuttulburari de spectru autist autism cnas

Decontarea serviciilor pentru copiii cu autism de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) se afla la un nivel scazut, intrucat psihiatrii care pot recomanda terapia si care au contract cu CNAS sunt foarte putini, dupa cum a sustinut psihologul Raluca Nica vineri, la Conferinta Internationala ABA.

Psihologul Raluca Nica a mai spus ca serviciile conexe pot fi decontate doar de psihologi cu drept de libera practica, care sunt afiliati Colegiului psihologilor si au un contract cu un medic psihiatru ce recomanda terapia pentru copilul cu tulburari de spectru autist (TSA) intr-un numar extrem de limitat de ore pe zi. In Romania exista circa 130 de medici de psihiatrie pediatrica, dintre care doar o parte, aproximativ 30-40% au contract cu CNAS. Inmultind cu numarul de ore care se pot acorda unui copil, respectiv trei pe zi (desi exista situatii in care copilul are nevoie de mult mai multe ore), se poate vedea un rezultat foarte modest.

Citeste si Copiii cu autism sunt lasati fara psihoterapie

Nevoia de terapie este foarte mare, a mai spus psihologul Raluca Nica.

Referitor la normele de aplicare a Legii autismului, puse in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, psihologul a precizat ca acestea vor fi publicate in Monitorul Oficial "foarte curand".

Daniela Bololoi, presedinta Asociatiei Help Autism, a aratat ca unul din 68 de copii este diagnosticat din gradinita cu tulburari de spectru autist - TSA. Daniela Bololoi a precizat de asemenea ca de la 1 iunie 2014 s-a acceptat decontarea screeningului, dar gradul de absorbtie al acestuia este inca limitat. Numarul copiilor inregistrati la directiile de protectie a copiilor este de 8 126, iar ei nu pot beneficia de decontare nici macar pentru serviciul de diagnostic precoce, nicidecum de interventie timpurie. Numarul copiilor cu tulburari de spectru autist este insa mult mai mare, numarul anterior, oficial, fiind raportat strict la certificatul de incadrare, iar foarte multi parinti neorientandu-se catre serviciile de evaluare complexa. Pe de alta parte, cum medicii de psihiatrie pediatrica sunt foarte putini, fiecare poate oferi servicii doar pentru doi copii, in limitele aratate.

Citeste si Autism: Cresterea numarului de cazuri ar putea fi doar o problema de semantica

Conform normelor in vigoare, parintele poate solicita screening in cabinetul medicului de familie la controalele obligatorii de la 12, 16, 18, 24 si 36 de luni.

Sursa: Agerpres
Foto: YouTube

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!