Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Freud contra lui Wagner-Jauregg, episodul 7/7freud wagner-jauregg kauders jaccard

7. Psihanaliza sub acuzare


Voind sa isi menajeze vechiul prieten, Freud va trimite momentan in banca acuzarii psihanaliza, aceasta terapie a celor bogati si lenesi. Si chiar si un freudian neconditionat precum Kurt Eissler va regreta lasitatea de care maestrul a dat dovada cu aceasta ocazie. In lipsa "tradarii", el ar fi putut stabili pentru Wagner-Jaureggo vina profesionala. Dar a esuat, intrucat asta ar fi insemnat sa ii ia mai transant partea locotenentului Kauders, ceea ce s-a ferit sa faca.

Pe scurt, cea de-a doua zi de dezbateri a fost una al victoriei complete pentru Wagner-Jauregg, iar Comisia a renuntat sa il mai urmareasca, ceea ce va suscita indignarea lui Alfred Adler. O data mai mult a fost pusa in scena o solidaritate invizibila intre cei care detineau cunoasterea si cei care detineau puterea. Stim ca aceasta e aproape imposibil de destramat. 

Sa consemnam pentru istorie ca locotenentul Kauders a devenit un puternic editor in Germania, inainte de a fi nevoit sa emigreze, in 1933, in Statele Unite. Aici s-a ocupat de publicitatea unei mari intreprinderi si a scris carti pentru copii. Dupa Eissler, era un barbat de o exceptionala onestitate, revoltat de orice forma de injustitie si care credea ca
a trai impreuna cu altii e joc de copii... pe cand e atat de dificil sa te intelegi pe tine insuti...


freud psihanaliza kurt eissler

Probabil, a adaugat el ironic, aceasta e adevarat mai ales pentru psihiatri. Cat despre Wagner-Jauregg, el nu il va ierta niciodata pe Freud de a nu-i fi sustinut complet cauza, iar in autobiografia pe care o va scrie la sfarsitul vietii va evoca din nou, cu amaraciune, aceasta "expertiza intr-adevar defavorabila".

Traducere din limba franceza de D. L. Bîtfoi

Roland Jaccard Cafe Gradiva

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!