Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Stigma in comunitate si constientizarea bolilor psihiatricebolile psihiatrice stigma

"Stigma in comunitate si constientizarea bolilor psihiatrice" a fost subiectul simpozionului organizat de Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad intre 22-23 aprilie 2016.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, presedintele Universitatii de Vest "Vasile Goldis", a aratat ca
Tema expunerii din Aula mare a Universitatii – "Stigma in comunitate si constientizarea bolilor psihiatrice" suscita un mare interes prin faptul ca este una pe care o intalnim mai rar, dar la nivel global exista peste 600 de milioane de oameni afectati de boli mentale. Se pune, in mod acut, problema recuperarii acestora, de aceea medicina trebuie sa foloseasca diferite mijloace pentru a se reusi acest lucru, iar mai apoi trebuie realizata integrarea lor in societate. Recuperarea acestor bolnavi este si trebuie sa fie o prioritate, chiar si din punct de vedere economic, deoarece avem nevoie de oameni sanatosi, care desi au suferit de o boala, intr-un anumit moment al vietii lor, prin tratament ei trebuie recuperati.

Depresie si stigmatizare in accidentul aviatic din Alpi

La randul sau, prof. univ. dr. Delia Podea, cadru didactic la Facultatea de Medicina a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" si medic primar psihiatru, a vorbit despre stigmatizare ca fiind o tema esentiala a psihiatriei comunitare preocupate de reabilitarea psiho-sociala si de asigurarea calitatii vietii pacientilor diagnosticati cu tulburari mentale:
Stigma este o problema nu numai a societatii romanesti, dar este si o problema mondiala. Fie ca vorbim despre tari extrem de civilizate ca Anglia sau Japonia, sau tari in curs de dezvoltare, precum Etiopia sau Marocul, constatam ca problemele sunt aceleasi. Oamenii diagnosticati cu tulburari mentale nu au inca aceleasi drepturi ca si cei care nu au nici un fel de afectiune. Este necesar sa incercam sa luptam impotriva stigmei, iar aceasta nu se poate realiza fara un sprijin stiintific, legislativ, al autoritatilor locale, dar mai ales fara implicarea societatii civile, care este reprezentata de ONG-uri. Doar impreuna vom reusi sa combatem stigma care impiedica, de fapt, o buna integrare a pacientilor. Poate ca stigma apare de foarte multe ori dintr-o neintelegere, dintr-o necunoastere a tulburarilor psihice si rolul nostru, prin Universitatea de Vest "Vasile Goldis", este sa impiedicam aceasta neintelegere, prin dezvoltarea cunostintelor necesare pentru a intelege si a combate stigma.

Anxietate e atunci cand simti prea mult

Vorbind despre problemele in organizarea asistentei comunitare a judetului Arad, Delia Podea a sublinat ca
principala problema o constituie absenta unor structuri specializate in asistenta comunitara, pentru ca, intre spital si familie nu avem niste unitati specializate care sa ne sprijine. Am avea nevoie de centre de zi pentru pacientii nostri, de locuinte protejate si in felul acesta, poate, am reusi sa-i integram in societate.

Sursa: aradon.ro
Foto: priorygroup.com 

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!