Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Ce este psihanaliza? (partea III)ce este psihanaliza freud complexul oedip

Ce este psihanaliza? Psihanaliza si Complexul Oedip


Inca de la nastere, viata copilului nu este una linistita, ci este una in care micutul om experimenteaza dorinte intense, anxietati puternice, impulsuri agresive greu de infranat. Intre 3 si 5 ani copilul trebuie sa renunte la multe "privilegii" de care se bucura bebelus fiind. El trebuie sa inceapa sa invete obedienta, bunele maniere, sa puna cenzura unor impulsuri, sa fie tolerant la frustrare si sa suporte bine separarea de parinti. Mai mult, el incepe sa devina o fiinta sociala. Uneori, acest lucru este integrat cu usurinta de copil, alteori apar dificultati. "Majestatea sa copilul", celebra fraza formulata de Freud, incepe sa accepte ca nu se afla in mijlocul universului. Iar complexul Oedip, in viziunea lui Freud, asa cum explica unul dintre psihanalistii din filmul de mai jos, are ca idee de baza tocmai acceptarea faptului ca nu suntem omnipotenti, ca nu putem sa-i posedam nici chiar pe parintii nostri.

Ce este psihanaliza? (partea I)

Ce este psihanaliza? Despre sexualitate (partea II)

Varianta simpla, triviala, a complexului Oedip postuleaza faptul ca un copil il iubeste pe parintele de sex opus si il uraste pe cel de acelasi sex cu el, considerandu-l pe acesta din urma un rival. Psihanaliza, incepand chiar cu Freud, a aratat insa ca prima fiinta iubita de copil este mama, cea dintai persoana de ingrijire a bebelusului. Mai mult, ceea ce il caracterizeaza pe copil este dorinta lui de a fi obiectul iubirii parintelui. Complexul Oedip vorbeste despre ura, gelozie, excludere. Conflictul central este intre iubire si ura nascuta din rivalitate, conflict care aduce cu sine multa anxietate, desigur.

Se intampla ca unii copii sa aiba o mare frica in legatura cu faptul ca si-ar putea pierde ochii. Aflati originea acestei temeri si semnificatia ei urmarind filmul de mai jos despre psihanaliza si Complexul Oedip. Care este rolul fiecarui parinte in parcurgerea si depasirea complexului Oedip de catre copil? Ce dificultati pot aparea in separarea copilului de mama si a mamei de copil? In ce fel influenteaza relatiile timpurii dintre copil si parinti relatiile lui din viata adulta? Iata alte intrebari la care veti afla raspunsul de la psihanalistii participanti la interesantul film documentar despre psihanaliza initiat de Muzeul Freud din Londra.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!