Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Ce este psihanaliza? (partea IV)


psihanaliza sine eu supraeu

Ce este psihanaliza? Sinele, Eul, Supraeul


Psihanaliza a fost cea care a descoperit ca fiinta umana nu se afla in deplina armonie cu sine, ci este in permanenta scindata, supusa unor conflicte interne si dorinte greu de reconciliat. Freud a asezat conflictul la baza constituirii personalitatii umane. Conflictul intre pulsiunile interne si exigentele externe, intre dorintele inconstiente si cenzura realitatii. Freud numeste Sine (Se, Id), Eu si Supraeu cele trei instante psihice care deservesc modelului de functionare a psihicului uman. Toate cele trei instante sunt inconstiente, parti din ele fiind constientizabile.

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

Sinele este partea cea mai arhaica, partea pulsionala din noi, un rezervor de impulsuri primitive care cauta satisfactie imediata. El este dominat de ceea ce Freud a numit principiul placerii. Supraeul, in opozitia cu Sinele, reprezinta instanta organizata, caracterizata de interdictii, valori morale, idealuri. Eul este responsabil cu reconcilierea intre Sine si Supraeu. lucru ce se realizeaza prin utilizarea unor mijloace de aparare. Eul functioneaza dupa principiul realitatii responsabil cu amanarea sau frustrarea completa a pulsiunilor atunci cand acestea impiedica adaptarea la realitate. Din aceasta perspectiva, explica unul dintre psihanalistii participanti la documentar, fiecare simptom vorbeste despre o esuare a Eului in folosirea mecanismelor de aparare. Veti urmari astfel cum iau nastere gandurile fobice, inabilitatea de a merge la munca, depresia etc.

Ce este psihanaliza? Despre Complexul Oedip

Ce este psihanaliza? Despre sexualitate

Ce este psihanaliza? Are ea un caracter straniu?

Filmul de mai jos arata cum au evoluat ideile lui Freud legate de modelul functionarii psihice umane. Psihanalistii intervievati vor trasa cateva repere care ne ajuta sa intelegem mai bine mijloacele prin care psihanaliza a cautat sa raspunda in fata bogatiei si complexitatii mintii umane. Si, in cele din urma, vom vedea de ce scopul unei analize personale este
sa impiedice Eul sa mai fie atat de prostut.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!