Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Cu ganduri rele: Dumnezeu si suiciduljaccard dumnezeu suicidul

Sfantul Francisc de Sales spune ca spiritul lui Dumnezeu fuge de spiritele care cauta prea mult sa se cunoasca. E nevoie de simplitate, de naivitate si de generozitate pentru a-L primi. Ceea ce arata limpede ca sunt constitutiv un ateu. Uneori regret asta. De indata ce ne sprijinim putin pe noi insine sau pe altii, nu mai avem decat o dorinta: sa o luam la fuga. In fine, cred ca Dumnezeu si Suicidul sunt, un pic, acelasi lucru. Suicidul este religia celor care nu au una.

Teocratia si capturarea ideii de Dumnezeu

A-l alege pe Dumnezeu sau a alege sinuciderea inseamna acelasi act de violenta, acelasi refuz al lumii, acelasi dezgust de sine, acelasi sentiment de inutilitate a orice. Poate ca exista, dar nu as baga mana in foc, ceva mai multa grandoare in suicid, deoarece gandirea ajunge in acest caz la o rigoare absoluta. A ma omori inseamna speranta de a omori. A intelege ca totul este pierdut si a trage de aici consecintele ultime, cel putin pentru sine, iata singura filosofie care mi se pare acceptabila.

Suicidul "în direct”, intre demonstrativitate si functie ordalica

Roland Jaccard Cafe Gradiva

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!