Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Cu ganduri rele: Exercitiu de misoginism colectiv...misoginism roland jaccard

Schopenhauer compara actul sexual cu o infractiune, cu un viol sau cu un omor, sugerand ca aspectele cele mai intolerabile ale femeii reprezinta o pedeapsa meritata pentru barbat, ea razbunandu-se fara incetare pentru violentele suferite. Doar renuntarea la procreatie, adica sinuciderea omenirii, ar fi in masura sa puna capat acestei imemoriale uri intre sexe.

Si iata si acest clopot pe care il trage Octave Mirbeau, spre inalta apreciere a lui Buñuel:
Femeia nu e un creier, e un sex, nimic mai mult. Ea nu are decat un rol in univers: de a face dragoste.
Ea e instrumentul inconstientului sau al vointei care conduce lumea. Individualitatea ei paleste inaintea functiei sale, de a perpetua specia. Creatura malefica, fatala prin frumusetea-i care ii transforma pe barbati in porci sau marionete, ea ii atrage precum paianjenul in plasa sa.

Il vom intelege prin urmare pe acest personaj al lui Maupassant care, mai intai inspaimantat de mariaj, iar mai apoi dezgustat de "usoara suflare de putregai uman" pe care o exhala a sa proaspata - totusi - sotie, renunta la carne pentru vegetale:
Oh! Carnea, striga el, acest seducator si insufletit gunoi de grajd, aceasta putrefactie in mars, care gandeste, vorbeste, priveste si surade... De ce numai florile, de ce numai ele se simt oare atat de bine?

Mai cinic, lui Baudelaire ii placea sa povesteasca istorioara cu barbatul care merge sa traga la tinta cu pistolul, impreuna cu sotia. El ocheste o papusa si ii sufla tovarasei sale:
Imi voi inchipui ca esti tu. 
Isi inchide ochii si impusca papusa. Dupa care ii spune sotiei, sarutandu-i mana:
Ingerul meu, iti multumesc pentru ca am nimerit!

Deschid la intamplare carnetele lui Imre Kertész, iar sub ochi imi pica acest citat:
Nu putem doar trece de la un suflet la altul: intram prin efractie si fugim. Fericiti inca - fie din frica, fie din vanitate - ca nu am devenit asasini.

Roland Jaccard Cafe Gradiva

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!