Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

"Filme pentru liceeni": 15 000 de participanti au pasit pe covorul rosufilme pentru liceeni 2015-2016

Se incheie mediile si la Filme pentru liceeni! In catalogul ”Filme pentru liceeni” 15 000 de participanti au obtinut nota 10 la materia ”educatia prin film”.

Pe covorul rosu al proiectului "Filme pentru liceeni" au pasit peste 14 000 de liceeni si 700 de profesori din Romania in anul scolar 2015-2016. In cadrul proiectului au avut loc 161 evenimente in orasele Bucuresti, Slobozia, Giurgiu, Caracal, Slatina, Rasnov, Toplita, Moinesti, Ramnicu Valcea, Timisoara, Targoviste, Moreni, Corabia si Focsani. 90 de licee din tara au ales sa schimbe catalogul traditional cu catalogul filmelor bune. Colaborarea stransa intre echipa Asociatiei Culturale Macondo si cadrele didactice se datoreaza dorintei comune de a oferi o educatie nonformala de calitate elevilor.

Sase filme insotite de dezbateri despre tematicile sociale si cinematografice au fost urmarite de elevii participanti pe parcursul unui an scolar: Keep rollin' / Nu te opri (r. Stefan Hillebrand si Oliver Paulus 2003), Keeper (r. Guillaume Senez, 2015), Mustang (r. Deniz Gamze Ergüven, 2015), La vie en grand (r. Mathieu Vadepied, 2015), animatia The Boy and the Beast (r. Mamoru Hosoda, 2015) si Louder than Bombs (r. Joachim Trier, 2015). De asemenea, cei implicati au avut ocazia sa dezbata despre aceste filme cu criticii de film Florin Barbu, Ileana Birsan, Iulia Voicu, Andreea Mihalcea, Gabriela Filippi si actrita Carmen Lopazan. Discutiile au traversat subiecte diverse si de impact, precum combaterea discriminarii persoanelor cu dizabilitati, planificarea familiala, egalitatea si stereotipurile de gen, inegalitati de sanse, diferente culturale si comunicarea cu familia.

Citeste si Louder Than Bombs la Cineclubul Psihanalitic

filme pentru liceeni asociatia macondo

In paralel, profesorii au aprofundat la clasa teme de educatie cinematografica: „Scurta introducere in istoria cinemalui”, „Genurile de film”, „De la documentar la fictiune”, „Actorul de film”, „Cinema la Feminin” (despre reprezentarea si imaginea femeilor in cinema), „Planeta cinema” (despre diversitatea culturala a cinematografiei), „Animatia”, „Limbajul cinematografic”.

Intrucat educatia prin film este inca un domeniu nou pentru scolile din Romania, potentialul ei a fost explorat de 50 de cadre didactice care au participat la 6 workshop-uri pe parcursul anului scolar. Astfel, cadrele didactice au dezvoltat competente legate de cum se pot utiliza filmele ca suport educational, dar si notiuni despre arta cinematografica, de la istoria filmului pana la limbajul cinematografic.

In octombrie 2016, echipa ”Filme pentru liceeni” va organiza o conferinta de trei zile in cadrul caruia se vor prezenta rezultatele si impactul metodei utilizate. Evenimentul va incheia prima editie a proiectului.


Filme pentru liceeni - Cateva ecouri...


Gabriela Spiridon, eleva la Colegiul National ”Ion Minulescu” din Slatina, a trimis catre echipa proiectului un mesaj emotionant:
A fost o experienta mai mult decat placuta sa vad ceva cu totul diferit de filmele cu care ma obisnuisem. Chiar consider ca initiativa de a aduce in randul liceenilor filme bune pentru cultura noastra spirituala este una nu doar buna, ci foarte buna. Liceenilor trebuie sa li se largeasca orizonturile si prin filme acest lucru se poate realiza cu mult mai eficient decat prin lectii predate la scoala. Sper ca proiectul Filme pentru Liceeni sa continue, ajutandu-ne astfel sa percepem mai bine lumea in care traim.

Este o oportunitate de a-si forma o cultura in domeniu si de a afla cateva repere ale artei filmului, pe care cu greu le pot gasi sintetizate in acest mod didactic si profesionist din alte surse,
a mentionat o profesoara din Bucuresti.

Liceenii au avut ocazia sa descopere filme excelente, apreciate atat de critici, cat si de public, filme care altfel nu ar fi ajuns in Romania. Am incercat sa-i expunem pe tinerii spectatori unor filme ce recurg la subiecte si tehnici care sa ii provoace la gandire, care sa nu ii lase indiferenti, sa le starneasca curiozitatea de a se informa in continuare si sa-i determine sa participe la dialog si sa iasa din zona de confort. Numarul profesorilor interesati de program a depasit asteptarile, la fel ca si implicarea lor in lucrul cu elevii la clasa. Suntem impresionati si recunoscatori. De acum, ei vor putea continua programul si cu generatiile viitoare, filmele din proiect incepand deja sa se bucure a o a doua vizionare in anumite licee, in salile de clasa sau extrascolar, in cadrul unor cinecluburi.
Diana Cercel, project manager "Filme pentru liceeni"

Filme pentru liceeni Liceul Bilingv Miguel de Cervantes

Filme pentru liceeni - Despre organizatori


Infiintata in 2007, Asociatia Culturala Macondo detine o experienta considerabila in dezvoltarea de proiecte in domeniul cultural, cu precadere in cel cinematografic, dar si in distributia de filme de arta pe piata din Romania.

Lanterna Magica este un club international de cinema pentru copii, fondat in Elvetia, cu o existenta de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau in incurajarea tinerelor generatii in studiul culturii cinematografice si in oferirea de instrumente pentru a intelege imaginile cu care ei interactioneaza zi de zi.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este sustinut de Centrul National al Cinematografiei, Primaria Sectorului 5, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Inspectoratul Scolar Bucuresti, Casa Corpului Didactic Bucuresti, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Directia Municipala Pentru Cultura, Invatamant, Sport si Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomita, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Scolar Judetean Harghita, Inspectoratul Scolar Judetean Dambovita, Inspectoratul Scolar Judetean Giurgiu, Inspectoratul Judetean Scolar Ialomita,Inspectoratul Scolar Judetean Olt,Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Casa Corpului Didactic Dambovita, Casa Corpului Didactic Timis, Casa Corpului Didactic Giurgiu, Cinema Elvira Popescu, Casa de Cultura a Municipiului Toplita, Centrul Cultural Municipal Caracal, Ambasada, Hollywood Multiplex Bucuresti Mall.

Proiectul este promovat si sustinut de partenerii media: Kiss FM, Kiss TV, Femeia, Revista Ioana, Femeia de Azi, www.parinti.com, www.femeia.ro, www.revistaioana.ro, www.renne.ro, Cinemagia, Observatorul Cultural, Super Bravo Girl, Revista Stiinta si Tehnica, Revista FiLM, Revista LZR, www.ziarulmetropolis.ro, www.suntparinte.ro, www.edu-news.ro, www.examenultau.ro, Cinema RX, Historia, www.aarc.ro, www.cafegradiva.ro, www.movienews.ro, www.urban.ro.

Asociatia Macondo sustine Bucuresti 2021 – oras candidat la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021. Afla mai multe pe www.bucuresti2021.ro.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati:
Diana Cercel, Project Manager
Telefon: 0723.234.005
Email: diana[at]asociatiamacondo[dot]ro
https://www.facebook.com/filmepentruliceeni
http://filmepentruliceeni.ro/

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!