Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

R. Horacio Etchegoyen a trecut in nefiintaR. Horacio Etchegoyen psihanalist psihanaliza

R. Horacio Etchegoyen, marele psihanalist argentinian, a trecut in nefiinta sambata, 2 iulie, la varsta de 97 de ani, a anuntat acum 11 ore, cu profunda tristete, Asociatia Internationala de Psihanaliza.

Ricardo Horacio Etchegoyen a fost presedintele Asociatiei Internationale de Psihanaliza IPA intre 1993-1997 si vice-presedinte onorific al IPA.

R. Horacio Etchegoyen a devenit cunoscut la nivel mondial ca un psihanalist de amplitudine si de sinteza, desi cu optiuni kleiniene foarte ferme. A fost parte vivanta, importanta a glorioasei traditii psihanalitice argentiniene. S-a analizat cu psihanalistul argentinian Heinrich Racker (a doua sa analiza) şi s-a format cu Enrique Pichon Rivière, Marie Langer, León Grinberg şi José Bleger. A fost marcat de teoriile lui Melanie Klein, fapt obisnuit de altfel pentru tabloul psihanalizei argentiniene. A practicat în La Plata incepand cu anul 1957 şi a predat la Universitatea Naţională din Cuyo. In 1966 a început să lucreze în Departamentul Adulţi al clinicii londoneze Tavistock, inca de atunci de mare notorietate. Aici s-a analizat psihanalistul newyorkez Donald Meltzer, un postkleinian şi bionian stabilit la Londra după analiza sa cu Melanie Klein.

Horacio Etchegoyen a fost primul latino-american care a fost ales presedinte al Asociatiei Internationale de Psihanaliza.

r. horacio etchegoyen fundamentele tehnicii psihanalitice editura fundatiei generatia efg
In Romania este cunoscut indeosebi prin traducerea monumentalului sau tratat Fundamentele tehnicii psihanalitice la Editura Fundatiei Generatia, in anul 2011. Despre Fundamentele tehnicii psihanalitice s-a speculat in general ca ar incerca sa elaboreze doua influente majore ale lui R. Horacio Etchegoyen, nu intotdeauna compatibile, cea venind de la Melanie Klein si cea dinspre Heinrich Racker.

Ricardo Horacio Etchegoyen mai este cunoscut, printre altele, si pentru incercarea de a arunca punti catre psihanaliza lacaniana (ceea ce se vede poate si in Fundamentele tehnicii psihanalitice, prin cele doua capitole ample despre conceptiile lacaniene), inclusiv in cadrul unor discutii sustinute cu Jacques-Alain Miller.

Cititi la Cafe Gradiva de si despre R. Horacio Etchegoyen:

Urmariti aici filmul lansarii editiei romanesti a cartii Fundamentele tehnicii psihanalitice de Ricardo Horacio Etchegoyen (Editura Fundatiei Generatia, 2011), inregistrare video a unui duplex Bucuresti - Buenos Aires, cu participarea prin Skype a marelui psihanalist argentinian, 22 martie 2012: "Filmul lansarii Fundamentelor tehnicii psihanalitice de Ricardo Horacio Etchegoyen, 22 martie" (video)

Cititi aici mesajul domnului Stefano Bolognini - presedintele IPA: In Memoriam - Dr. Horacio Etchegoyen

Foto: YouTube

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!