Spatii in psihanaliza
In psihanaliza, cadrul reprezinta una dintre cele mai importante conditii pentru ca procesul analitic sa poata fi desfasurat. Cadrul se refera la conditiile contractuale legate de timp, bani, frecventa sedintelor dintre psihanalist si analizand precum si la amenajarea propriu-zisa a cabinetului de consultatii si la felul in care este acesta folosit. Modelul este cel instituit de Freud. In cabinet se gasesc un fotoliu, al analistului, si o canapea pe care pacientului i se recomanda sa se intinda intr-o pozitie cat mai confortabila. Freud considera ca acest tip de aranjament spatial, pacientul intins pe canapea si analistul in spatele lui pe fotoliu, favorizeaza regresia si deci accesul optim catre inconstientul analizandului. Camera de consultatii pastreaza si astazi aceeasi structura, poate cu mici modificari sau ajustari (de exemplu, inca un fotoliu folosit de pacient pentru contact vizual direct cu psihanalistul; acest aranjament spatial este specific pozitiei fata-in-fata).
Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii
Desi cabinetele de psihanaliza folosesc modelul lasat de Freud, fiecare dintre ele reflecta personalitatea psihanalistului care le foloseste. In filmul de mai jos veti vedea diversi psihanalisti vorbind despre cabinetele lor, despre felul cum sunt amenajate, despre locurile efective in care isi desfasoara activitatea si despre felul in care acestea le-au influentat munca. Aici, in aceste locuri, se nasc idei teoretice si elaborari productive. Acest spatiu reprezinta un spatiu special de a gandi si de a simti. Filmul foloseste desene si colaje oferind spectatorilor o vedere panoramica asupra mostenirii lasate de Freud si imbogatita de idei si reflectii contemporane.
Si pentru ca tot sunteti aici… ...va solicitam sprijinul, draga cititoare, draga cititorule. Audienta noastra a crescut foarte mult, cu deosebire in ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultura, societate, psihoterapie este o publicatie online unica, din cate cunoastem, prin profil editorial, format si continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, stiri, corespondente si transmisiuni de la evenimente nationale si internationale, recenzii si cronici, anchete, sinteze si dosare, pictoriale, sondaje, opinii si comentarii - scrise, video, audio si grafice, de psihanaliza si psihoterapie de varii orientari, de psihiatrie, psihologie si dezvoltare personala, dar si culturale, literare si artistice, sociale si filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de 12 ani, o munca enorma, uneori “la foc continuu”, uneori ocupandu-ne nopti, weekend-uri si vacante. Au fost necesare felurite resurse, implicare si bani, toate in regim de voluntariat. Faptul ca ne cititi si ca reveniti mereu ne incurajeaza si ne arata ca suntem pe drumul bun. Ca publicatie de tip magazin independenta editorial, nefinantata, aparand intr-o piata media vasta si cu mari resurse, avem nevoie de sustinerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contributie de la dv., mai mare sau mai mica, este foarte importanta pentru a putea continua. Sustineti Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - dureaza doar un minut. Va multumim! |
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu