Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Spatii in psihanaliza


cabinet psihanaliza freud

In psihanaliza, cadrul reprezinta una dintre cele mai importante conditii pentru ca procesul analitic sa poata fi desfasurat. Cadrul se refera la conditiile contractuale legate de timp, bani, frecventa sedintelor dintre psihanalist si analizand precum si la amenajarea propriu-zisa a cabinetului de consultatii si la felul in care este acesta folosit. Modelul este cel instituit de Freud. In cabinet se gasesc un fotoliu, al analistului, si o canapea pe care pacientului i se recomanda sa se intinda intr-o pozitie cat mai confortabila. Freud considera ca acest tip de aranjament spatial, pacientul intins pe canapea si analistul in spatele lui pe fotoliu, favorizeaza regresia si deci accesul optim catre inconstientul analizandului. Camera de consultatii pastreaza si astazi aceeasi structura, poate cu mici modificari sau ajustari  (de exemplu, inca un fotoliu folosit de pacient pentru contact vizual direct cu psihanalistul; acest aranjament spatial este specific pozitiei fata-in-fata).

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

Desi cabinetele de psihanaliza folosesc modelul lasat de Freud, fiecare dintre ele reflecta personalitatea psihanalistului care le foloseste. In filmul de mai jos veti vedea diversi psihanalisti vorbind despre cabinetele lor, despre felul cum sunt amenajate, despre locurile efective in care isi desfasoara activitatea si despre felul in care acestea le-au influentat munca. Aici, in aceste locuri, se nasc idei teoretice si elaborari productive. Acest spatiu reprezinta un spatiu special de a gandi si de a simti. Filmul foloseste desene si colaje oferind spectatorilor o vedere panoramica asupra mostenirii lasate de Freud si imbogatita de idei si reflectii contemporane.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!