Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Ce ar trebui sa stie orice scriitor...cercul poetilor disparuti robin williams scriitor

...si ne reaminteste Olivier Cadiot intr-a sa Histoire de la littérature récente.

  1. Literatura nu e terapie. Nu ne ducem mai bine bolile dublandu-le in cuvinte. Trebuie sa fii intr-adevar debil ca sa crezi ca "imi va fi mai bine daca le dau glas".
  2. Daca sunteti in cautarea gloriei sau a notorietatii si va lansati in literatura, nu uitati niciodata ca in treizeci de ani - ori probabil chiar mai devreme - vor exista tot atati cititori de literatura adevarata cati sunt azi de poezie in latineste.
  3. Daca v-ati gandit vreodata ca nu exista suferinta mai mare ca a voastra, atunci ocoliti atelierele de scriere creativa si solicitati o consultatie la spitalul psihiatric.
  4. Nu asezati literatura pe un piedestal: nu e o arta superioara. Nimic mai bizar ca stabilirea de ierarhii. Daca va treziti in plina noapte intrebandu-va: ce este literatura?, spuneti-va ca orice valoreaza mai mult decat capodopera care va bantuie si pe care inevitabil o veti rata. 
  5. Nu regretati literatura de altadata. Scrisul e o meserie de aventurieri, nu de plangaciosi.
  6. Nimic mai jalnic decat batranii scriitori care isi povestesc viata, ori chiar decat cei tineri care gem epuizati la fereastra, in incercarea de a-si impartasi starile sufletesti. Adesea cu o mama foarte in varsta ce se destainuie prietenelor: "Fiul meu e scriitor. Nu inteleg chiar tot ce scrie, desigur, dar asta ii e vocatia."
  7. Pregatiti-va sa-i ascultati pe cei care va spun, amabili: "Dar de ce scrieti asa?", cu o neintelegere dulce, ca si cum ati purta peruca atunci cand mergeti la cumparaturi.
  8. Uitati de cartile pe care le-ati citit si retineti din ele doar vibratia!
  9. Cititorul, sa stiti, vrea sa citeasca doar peste umarul vostru: nu i va adresati ca unui copil. Fiecare carte pe care o scrieti trebuie sa fie o noua metoda de a va ridiculiza.
  10. Si pastrati in minte celebra ecuatie a lui Mark Greene, primul care a formulat-o: Literatura egal Deceptie.

Olivier Cadiot, Histoire de la littérature récente. Tome 1. –  P.O.L. 184 pages.

Roland Jaccard Cafe Gradiva

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!