Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Ce filme le recomanda Florin Piersic Jr, Iulia Rugina si Irina Margareta Nistor liceenilorfilme pentru liceeni florin piersic jr iulia rugina irina margareta nistor

Pentru a indulci putin inceputul de an scolar, i-am rugat pe prietenii “Filme pentru liceeni” sa ne spuna ce pelicule le-ar recomada liceenilor pentru a-i face sa se indragosteasca iremediabil de cea de-a saptea arta.

Desi invatamantul formal pune artele pe ultima pozitie in lista de prioritati, in invatamantul nonformal lucrurile stau exact invers.

Pentru ca introducerea educatiei cinematografice si a educatiei prin film in scoli este o prioritate a proiectului “Filme pentru liceeni”, i-am rugat pe ambasadorii programului sa ne spuna despre ce film le-ar vorbi liceenilor, daca s-ar afla pentru o ora in spatele catedrei, in calitate de profesor de arte.

De ce educatie prin film?
  • Pentru ca poti sa calatoresti gratuit prin alte tari si sa cunosti alte culturi. 
  • Pentru ca te provoaca sa gandesti. 
  • Pentru ca este o invitatie necesara catre constientizarea problemelor din societatea actuala. 
Prietenii ”Filme pentru liceeni” sustin educatia prin film si ne spun ce pelicula ar arata ei elevilor. Printre cei care au raspuns provocarii se numara actorii Florin Piersic Jr, Iulia Verdes, regizoarea Iulia Rugina si criticul de film, Irina Margareta Nistor.

Florin Piersic Jr. recomanda Mustang (2015), debutul regizoarei Deniz Gamze Erguven, un film multipremiat, plasat in societatea traditionala turca despre care Piersic Jr. spune ca este
o fabula extrem de necesara, in zilele noastre. Multi or sa ma contrazica. O sa spuna ca nu e doar o fabula, ci realitatea anului 2016, in multe locuri de pe planeta Pamant. Iar ei or sa aiba dreptate. Oricum, pana acum nu stiu pe nimeni care sa fi vazut filmul si sa nu se fi indragostit de Lale (personajul principal). Cel putin la mine pe Facebook, Lale a primit numai inimioare. Asa ca - vizionare placuta.

Iulia Verdes:
Le-as recomanda sa vada Moonrise Kingdom (r. Wes Anderson, 2012). Un film despre vointa si incapatanare, trecerea de la copilarie la adolescenta, printr-o poveste fascinanta si emotionanta, o intreaga aventura a unei lumi imaginative, o poveste despre dragoste si evadare.

Iulia Rugina:
Daca as fi profesor pentru o zi i-as indemna pe elevi sa vada Modern Times (Timpuri noi) - Charlie Chaplin (1936). Cred ca e usor sa incepi sa intelegi cinema-ul daca o iei cu pasi mici de la inceput, atat cronologic, cat si ca limbaj. Si cred ca un film de Chaplin poate sa serveasca usor drept litera A intr-un alfabet absolut fascinant care poate urma.

Irina Margareta Nistor:
Fara indoiala ca as alege Padurea spanzuratilor, filmul lui Liviu Ciulei (1964), impecabil cinematografic, perfect pentru a explica drama razboiului si dilemele combatantilor, dar si iubirea, prietenia, respectul, dragostea de tara.

Pe pagina de Facebook ”Filme pentru liceeni” puteti vedea si recomandarile realizate de Tudor Chirila, Ada Condeescu, Jean Lorin Sterian sau Laurentiu Calomfirescu.

In anul scolar 2015-2016, in cadrul programului de educatie prin film, “Filme pentru liceeni”, au avut loc 161 evenimente in 90 de licee din tara, la care au participat peste 15.000 de liceeni si profesori.

In noeimbrie 2016, echipa ”Filme pentru liceeni” va organiza o conferinta de trei zile in cadrul caruia se vor prezenta rezultatele si impactul metodei utilizate. Evenimentul va incheia prima editie a proiectului.

filme pentru liceeni asociatia macondo lanterna magica


Despre organizatori


Infiintata in 2007, Asociatia Culturala Macondo detine o experienta considerabila in dezvoltarea de proiecte in domeniul cultural, cu precadere in cel cinematografic, dar si in distributia de filme de arta pe piata din Romania.

Lanterna Magica este un club international de cinema pentru copii, fondat in Elvetia, cu o existenta de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau in incurajarea tinerelor generatii in studiul culturii cinematografice si in oferirea de instrumente pentru a intelege imaginile cu care ei interactioneaza zi de zi.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este sustinut de Centrul National al Cinematografiei, Primaria Sectorului 5, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Inspectoratul Scolar Bucuresti, Casa Corpului Didactic Bucuresti, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Directia Municipala Pentru Cultura, Invatamant, Sport si Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomita, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Scolar Judetean Harghita, Inspectoratul Scolar Judetean Dambovita, Inspectoratul Scolar Judetean Giurgiu, Inspectoratul Judetean Scolar Ialomita,Inspectoratul Scolar Judetean Olt,Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Casa Corpului Didactic Dambovita, Casa Corpului Didactic Timis, Casa Corpului Didactic Giurgiu, Cinema Elvira Popescu, Casa de Cultura a Municipiului Toplita, Centrul Cultural Municipal Caracal, Ambasada, Hollywood Multiplex Bucuresti Mall.

Proiectul este promovat si sustinut de partenerii media: Kiss FM, Kiss TV, Femeia, Revista Ioana, Femeia de Azi, www.parinti.com, www.femeia.ro, www.revistaioana.ro, www.renne.ro, Cinemagia, Observatorul Cultural, Super Bravo Girl, Revista Stiinta si Tehnica, Revista FiLM, Revista LZR, www.ziarulmetropolis.ro, www.suntparinte.ro, www.edu-news.ro, www.examenultau.ro, Cinema RX, Historia, www.aarc.ro, www.cafegradiva.ro, www.movienews.ro, www.urban.ro .

Asociatia Macondo sustine Bucuresti 2021 – oras candidat la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021. Afla mai multe pe www.bucuresti2021.ro.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati:
Diana Cercel, Project Manager
Telefon: 0723.234.005
Email: diana[at]asociatiamacondo[dot]ro
https://www.facebook.com/filmepentruliceeni
http://filmepentruliceeni.ro/

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!