Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Cateva dintre cele mai neobisnuite fobiifobii neobisnuite frica

Multi dintre noi sunt familiari cu unele notiuni ce tin de domeniile psihiatriei si psihopatologiei. Cu totii am auzit de anxietate, sau depresie, sau fobie. Tuturor ne este frica de ceva anume, fie ca este vorba despre serpi, insecte, sau viitor. Nu toti suferim insa de fobie. Fobia este o tulburare din categoria tulburarilor obsesiv-compulsive care presupune o frica irationala si de mare intensitate in legatura cu un obiect bine-definit sau o situatie. Exista fobie de intuneric, de straini, de anumite animale, de zbor, de inaltime. Va propunem sa exploram astazi cateva dintre fobiile mai putin obisnuite. Inainte de a parcurge clasamentul pe care ni-l propune The Telegraph, sa avem in minte faptul ca frica persistenta si invalidanta fata de orice obiect poate deveni, practic, o fobie.

1. Xantofobia - frica de culoarea galben
Cei care sufera de xantofobie au o teama intensa fata de tot ceea ce este galben, de la soare, frunzele galbene sau picturile care folosesc aceasta culoare.

2. Turofobia - frica de branza
Cine s-ar fi pandit ca exista oameni carora nu le place branza? Nu doar ca nu le place, dar au o teama exagerata fata de acest aliment. Probabil ca cei ce sufera de turofobie asociaza, inconstient, branza cu o amintire traumatica. De fapt, acest mecanism de deplasare a unui continut psihic refulat catre un obiect sau situatie este valabil in cazul tuturor fobiilor.

3. Somnifobia - frica de a adormi
Somnifobia reprezinta frica excesiva si persistenta legatq de somn. Una dintre explicatii ar fi ca persoana asociaza somnul cu moartea. Alta trimite la legatura dintre somn si sentimentul ca nu te afli in control. O alta cauza se refera la teama de a avea cosmaruri in timpul noptii.

4. Culrofobia - frica de clovni
Daca pentru cei mai multi clovnii reprezinta niste oameni deghizati al caror scop este de a-i distra pe copii in special, exista persoane care simt o teama excesiva fata de clovni. Se spune ca actorul Johnny Depp ar suferi de culrofobie. El a remarcat ca din cauza zambetului care ii este pictat pe fata, este imposibil sa distingi daca un clovn este fericit sau amenintator.

5. Hilofobia - frica de pomi
Cu totii ne amintim de povestile pe care le-am auzit in copilarie despre paduri fermecate in care se gaseasu spirite ale naturii, bune si rele. Unii au ramas agatati de sentimentul ca padurea, copacii reprezinta o amenintare extrema. Aceasta le cauzeaza o anxietate extrema si ii face sa evite sa fie in preajma pomilor sau chiar sa se gandeasca la acestia.

6. Omfalofobia - frica de buric
O fobie, intr-adevar, neobisnuita. Cei care sufera de omfalofobie au o frica intensa in legatura cu faptul ca cineva le-ar putea atinge buricul, sau ca ei ar putea atinge buricul cuiva. Una dintre cauze ar fi ca acestia asociaza buricul cu cordonul ombilical si cu uterul mamei iar acest lucru le provoaca angoasa.

7. Nomofobia - frica de a ramane in afara retelei de telefonie mobila
A detine un telefon mobil reprezinta un motiv de siguranta si confort pentru multi. Nomofobia, frica de a fi in afara retelei de telefonie mobila este o fobie recent decoperita ca atare. Se estimeaza ca mai mult de jumatate din populatia Marii Britaniei ar suferi aceasta tulburare. Nomofobia inseamna, pe langa frica de a ramane fara semnal, si frica de a ramane fara bateria la telefonul mobil.

8. Pogonifobia - frica de barbi
Invalidanta aceasta fobie, mai ales ca barbile sunt la moda astazi printre barbati. Curios totusi de investigat ce sta in spatele acestei temeri excesive de a vedea si purta barba.

9. Ombrofobia - frica de ploaie
Nu pentru toata luma ploaia e prilej de relaxare, nostalgie si romantism. Persoanele care sufera de ombrofobie simt o teama angoasanta fata de acest fenomen natural. Unii asociaza ploaia cu faptul ca in copilarie li s-a spus sa se fereasca de ploaie pentru ca le-ar putea face rau, s-ar putea imbolnavi. Ploaia este adesea asociata si cu starile depresive.

10. Triskaidekafobia - frica de cifra 13
Aceasta fobie are la baza superstitia ca numarul 13 aduce ghinion. Comportamentul compulsiv pentru cei care sufera este de a evita sa foloseasca cifra 13 sau orice este asociat acesteia.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!