Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Jean-Paul Sartre, cititorul lui Amieljean-paul sartre amiel roland jaccard

Jean-Paul Sartre, citind cateva pagini de Amiel, l-a calificat ca "maniac al analizei", apoi a ramas insensibil in privinta acestuia. El pretindea ca e mai curios cu privire la idei si la lume decat cu privire la sine insusi.

Nu vreau sa fiu bantuit de mine insumi pana la sfarsitul zilelor mele.

Nobila ambitie, pe care Amiel ar fi aprobat-o, fara indoiala, constient cum era ca termenul logic pentru ceea ce numim "viata interioara" nu e altul decat Neantul. Poate ca ne dorim sa scapam, poate ca, dimpotriva, ne place, insa nu putem nega ca totul sfarseste prin a se incheia. Amiel ne-a condus la aceasta concluzie, in maniera sa, care este fara doar si poate cea mai disperata si, din acelasi motiv, si cea mai placuta.

Roland Jaccard Cafe Gradiva

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!