Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Exista un contratransfer "corect" in psihanaliza?autodezvaluire contratransfer psihanaliza

Mi-a placut mult sa citesc ce spun intersubiectivistii despre autodezvaluire. Acum, mi se pare ca ei reactioneaza in principal la ideea de corect, sau de tehnica, din manualele clasice de psihanaliza. Cred ca ei se lupta cu ideea de parametru, care era modul in care s-a facut terapie psihanalitica mult timp. In sensul asta spun ei ca nu exista autodezvaluire "corecta," sau corecta din punct de vedere tehnic.

Cititi si Deconstruind mitul analistului neutru: O forma alternativa provenita din teoria intersubiectiva a sistemelor 

Vreau sa [...] "provoc" aici un pic. Daca acceptam ca nu exista un contratransfer corect sau incorect, trebuie neaparat sa consideram ca orice interventie poate fi evaluata exclusiv de cei doi parteneri? Adica opusul lui exista interventie corecta este ideea ca orice interventie din partea analistei in directia de autodezvaluire nu poate fi evaluata in nici un fel de o a treia parte. Dar daca exista comunicari si discutii despre ce se intampla in terapie, inseamna ca oamenii se pot pronunta daca li se pare ca un anumit drum in terapie, sau un anumit raspuns, e mai mult sau mai putin fertil.

Cititi si Despre contratransfer in psihanaliza relationala 

Poate ca interventiile analistei nu trebuie vazute ca fiind "corecte," dar ele pot fi vazute ca eficiente, ca miscand procesul de asociere libera in alte directii, sau ca aprofundand analiza. Adica, ce vreau sa zic eu este ca noi ne uitam la ce se intampla intre Erica si analista (poate Donna Orange?) si intelegem ca referintele la viata analistei au dus la un alt tip de asociere si poate un alt tip de relatie. Ideea cu publicarea cazului este ca un anumit tip de interventie poate sa aiba anumite rezultate. Cred ca se poate invata din experienta asta. Dar daca o interventie este mai fertila, sau mai putin fertila, cred ca asta inca se poate intelege din mai multe puncte de vedere. [..]

Comentariu de Bogdan Popa la articolul "Autodezvaluirea din perspectiva teoriei intersubiective" de Georgiana Branisteanu

Foto: https://psychpracticemd.blogspot.ro/2015/11/couch.html

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!