Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Copilul inlocuieste laptele cu cuvintedolto copilul transmitere psihica

...cred ca putem gandi afirmatia lui Dolto ("copilul inlocuieste laptele cu cuvinte" - n. red.) din doua puncte de vedere diferite.

Cititi si Cauza copiilor-cetateni sau despre "Dificultatea de a trai"

Primul poate fi unul din registrul lui Bion si al lui Winnicott. Cu alte cuvinte, ceea ce numesti tu contact mai primitiv s-ar referi la un registru senzorial mai aproape de beta, iar mama nu ar putea transforma aceste elemente senzoriale in cele simbolizabile denumite alfa datorita unei capacitati de reverie deficitara sau indisponibila sau daca ne gandim la Winnicott, datorita absentei unui holding suficient de bun. Si atunci cuvintele ar putea aparea, dar ar fi goale de sens, lipsite de semnificatie, ar produce mai degraba un atac decat o integrare.

Cititi si Donald W. Winnicott - Cateva concepte

Un al doilea punct de vedere se poate referi la transmiterea psihica, care este un travaliu continuu care face ca trecutul sa fie mereu in devenire. Transmiterea se organizeaza pornind de la negativ, adica de la pierdere. Ceea ce inseamna ca pe de o parte transmiterea psihica are drept conditie prealabila un obiect care lipseste, pe de alta parte ca transmiterea implica paradoxal o legatura intre diferite aparate psihice care intra in relatie intre ele si care fiind in legatura, poate aparea si ruptura.

Comentariu de Cristina Calarasanu la articolul sau "Fara titlu"

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!