Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Esti mama mea? Cu Alison Bechdel despre Winnicottwinnicott mama bebelus

Alison Bechdel este, astazi, una dintre cele mai mari caricaturiste ale lumii. Despre Alison Bechdel s-a spus, foarte adesea, ca este un spirit novator ori chiar ca are geniu. Intr-un gen considerat - poate ca doar la noi - minor, acela distinct, instructiv al benzilor desenate (graphic memoirs).

Printre operele sale foarte cunoscute se numara Fun Home: A Family Tragicomic (2006, despre relatiile agitate ale autoarei cu tatal ei) si Are You My Mother? (2012, de aceasta data despre relatia autoarei cu mama sa, despre copilarie si interesul creator pentru benzile desenate), ca si serialul de cursa lunga Dykes to Watch Out For, inceput in 1983 si incheiat in 2008.

psihanaliza tatal

tata psihanaliza

Vezi si Winnicott se juca si el

Alison Bechdel exploreaza cu un mare succes de critica si de public subiecte precum identitatea sau viata de parinte si de familie. Temele sale sunt complexe, grave si asumate foarte personal. O alta preocupare importanta a sa este legata de identitatea lesbiana (descoperita la 19 ani), sexualitatea si de nonconformismul de gen ocupand adesea in centrul operei sale.
Scopul meu secret si subversiv al operei mele este acela de a arata ca nu doar lesbienele, dar femeile in general sunt fiinte omenesti normale,
spune Alison Bechdel.


Alison Bechdel a dat si numele unui test menit sa evalueze reprezentativitatea femeilor in filme - Testul Bechdel. Cea mai notorie realizare a sa, in cele din urma.
Multi tineri au auzit despre numele meu doar datorita testului - dar ei nu stiu nimic despre benzile mele desenate ori despre cartile mele,
observa Alison Bechdel in 2013.

Cititi si Jane Campion, Festivalul de la Cannes si Testul Bechdel

Cartile sale au fost insa incununate de un mare succes, precum Fun Home, de pilda, dupa care s-a realizat si un musical, premiat in 2015 cu Tony Award for Best Musical.


alison bechdel are you my motherCartea sa cea mai celebrata in ultima vreme, Are You My Mother?, se sprijina pe ideea de terapie prin cuvant si se bazeaza pe amintirile despre mama sa. Are You My Mother? se inspira in mod declarat din ideile psihanalizei, psihanalistii Alice Miller si Donald Woods Winnicott fiind de altfel citati explicativ in cuprinsul ei.

Naratiunea cartii suprapune mai multe planuri: convorbirile la telefon din prezent ale lui Alison Bechdel cu mama sa; amintirile autoarei despre relatia cu mama, incepand din copilarie; sedintele de psihanaliza ale lui Alison, avand ca principala miza analiza relatiei cu mama; portretele atent documentate, dar si foarte imaginative al psihanalistului D. W. Winnicott si al scriitoarei Virginia Woolf, asezonate cu jurnalul psihoterapeutic al lui Alison. cu extrase din scrierile psihanalitice ale lui Alice Miller si cu experientele proprii de lectura din opera lui Sigmund Freud si conexe.

alice miller winnicott mama bebe

esti mama mea winnicott

psihoterapie psihanaliza

winnicott contratransfer

Cititi Donald W. Winnicott - Cateva concepte si Winnicott - lecturi psihanalitice

Creatia artistei de 56 de ani a fost incununata de numeroase premii si distinctii, primind, printre altele, prestigiosul genius grant acordat de John D. si Catherine T. MacArthur Foundation.

Surse: http://www.vox.com/2014/9/17/6332045/alison-bechdel-genius-grant-macarthur-fellow, http://goodokbad.com/index.php/reviews/are_you_my_mother_review, http://www.telegraph.co.uk/culture/books/biographyandmemoirreviews/9287913/Are-You-My-Mother-by-Alison-Bechdel-review.html, http://griffinhansbury.com/blog/2012/06/26/are-you-my-mother/, https://en.wikipedia.org/wiki/Alison_Bechdel, https://www.flickr.com/photos/chasblackman/6247651679

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!