Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Cum toleram incontrolabilulmarele inchizitor dostoievski karamazov

Eseul lui Ivan Karamazov numit Marele Inchizitor surprinde magistral nevoile de baza ale oamenilor de-a lungul timpului. Avem nevoie sa credem in ceva? Cu siguranta, spune partea mea controlatoare (fiecare in “ceva”, daca nu intr-un Zeu, atunci sa avem un scop cu sens). Credinta, scopul, sensul ne securizeaza.

...da-i paine si omul ti se va supune fara gres, e cea mai sigura chezasie: dar daca in acelasi timp cineva... s-ar intampla sa-i prinda in mreaja constiinta – o, atunci, sa stii, e-n stare sa se lipseasca si pana si de painea cu care il imbii si sa-l urmeze pe acela care va izbuti sa-i subjuge cugetul... 

Taina existentei umane nu consta in a trai, ci a sti pentru ce traiesti. Fara o notiune precisa a rostului sau pe lume, in vecii vecilor omul nu ar accepta sa traiasca, mai curand si-ar face singur seama decat sa isi duca mai departe existenta pe pamant...

Ai uitat, se vede, ca omul prefera linistea si chiar moartea libertatii de a alege singur intre bine si rau! Fiindca nu exista ceva mai ademenitor pentru el decat libertatea constiintei, dar in acelasi timp insa nu exista ceva mai cumplit!
F. M. Dostoievski, Fratii Karamazov, Editura pentru Literatura Universala, Bucuresti, 1965, p. 346

Vorbind despre iluzii, Marele Inchizitor ii mai spune lui Isus:
In lume nu exista decat cele trei forte, unicele pe pamant, in masura sa infranga si sa subjuge definitiv, in numele propriei lor fericiri, constiinta acestor bicisnici razvratiti. Si aceste forte sunt miracolul, taina, autoritatea.
Ibid., p. 347

Cu alte cuvinte, Parintele ii spune copilului
Trebuie sa faci asta pentru ca asa am zis eu.
Fara argumente si explicatii. In asta consta taina. Astfel ajungem sa nu punem nimic la indoiala si sa nu ne intrebam
de ce asa si nu altfel?,
sa nu gandim. E mai simplu. Gandeste Autoritatea suprema pentru noi. Autoritatea suprema da structura, limitele si injonctiunile. Mai bine asa (decid in forul lor interior multe persoane), decat traind cu nesiguranta, indoiala. Indoiala si incertitudinea sunt doua prietene care nu insotesc multe persoane (ma refer la indoiala provenita din nelinistile existentiale, nu la indoiala persoanei care sufera de procrastinare).

Cititi si Lupta pentru supravietuire a lui Dostoievski

Libertatea este greu de dus, este doar pentru cei alesi. Este o povara prea grea pentru gloata.

Filmul de mai jos arata aceeasi idee referitoare la incapacitatea multora dintre noi de a tolera nesiguranta, abisul, incontrolabilul.

Flight From Death: The Quest for Immortality
Synopsis, aici


psiholog psihoterapeut Cristiana Alexandra Levitchi Cafe Gradiva

Cristiana Alexandra Levitchi

este psihoterapeut, psiholog clinician, facilitator constelatii. "Sunt om si nimic din ce e omenesc nu-mi este strain" - vorba lui Terentiu a devenit motto-ul sau.

Toate articolele acestui autor

Foto: Ilia Glazunov, Marele Inchizitor, 1985

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!