Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

47% din meseriile actuale vor disparea pana in 2034meserii care vor disparea

Un studiu de la Universitatea din Oxford arata ca 47% din locurile de munca nu vor mai exista in urmatorii 20 de ani. Aproape jumatate din muncitorii care exista in prezent, vor disparea. O statistica destul de ingrijoratoare, cu atat mai mult cu cat efectele tehnologizarii tot mai avansate se vad deja la lucru in multe sectoare de productie.

Pentru a trage un semnal de alarma in privinta acestei probleme, Art Bilger, expert la Scoala Wharton de Afaceri din cadrul Universitatii din Pennsylvania, a format o organizatie nonprofit a carei misiune este cea de constientizare cu privire la viitorul muncitorilor si cea de creare a unor strategii care sa le ofere acestora sanse favorabile de adaptare in anii ce urmeaza. Art Bilger are in vedere modernizarea fortei de munca umane conform noilor tehnologii care vor asalta piata muncii.

Meseriile care se afla in pericol, conform studiului, sunt cea de avocat, doctor, profesor, functionar public si contabil. Computerele vor fi capabile sa compare si sa analizeze singure datele si vor lua astel decizii financiare sau medicale. Se estimeaza ca va scadea riscul de fraudare si de punere gresita a unui diagnostic. Sigur, ne putem intreba in cazul medicilor, de pilda, care lucreaza nu doar cu date ci si la relatia cu pacientii lor, cum va fi posibil ca o astfel de sarcina sa fie preluata de un computer. In orice caz, mecanizarea si tehnologizarea se pare ca vor ocupa din ce in ce mai mult loc in vietile noastre in urmatorii ani.

Bilger spune ca situatia catastrofica in care jumatate din muncitorii planetei isi va pierde locul de munca ar putea fi intampinata daca ar exista programe de reeducare a populatiei care sa-i ajute pe oameni sa-si gaseasca noi scopuri in viata. Totusi, adauga specialistul:
Nu stiu cum va arata societatea noastra cu o rata a somajului de 20%-35%. Nu stiu daca ne vom putea permite asta. Dar, daca ne vom putea permite, ramane totusi o intrebare: ce vor face oamenii cu ei insisi? Cred ca a avea un scop in viata reprezinta un aspect important in stabilitatea unei societati.

Sursa: bigthink.com

Un comentariu

  1. Vor creste impozitele ( impozitele pe salarii vor fi trasnferate catre roboti ) astfel incat sa poti asigura fonduri pentru ajutoarele sociale .

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!