Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Convorbire imaginara cu Carl Gustav Jung, epilogcg jung pauli mach einstein

Fata in fata: Jung si Pauli


Acesti doi giganti ai celui de-al XX-lea secol, unul fizician (nascut la Viena, Premiul Nobel in 1946), celalalt psiholog, au incercat sa isi aprofundeze reflectiile printr-o confruntare reciproca, o corespondenta de optzeci de scrisori, intinsa intre 1932 si 1958, care, pentru a fi inteleasa, necesita solide cunostinte stiintifice.

O curiozitate a corespondentei lor o constituie importanta pe care au jucat-o, in viata intelectuala a lui Pauli, Lao-Zi si Schopenhauer, incitandu-l pe Jung sa ii citeasca si sa mediteze asupra lor. In ceea ce il priveste, Jung isi recunoaste bucuros datoriile fata de Einstein, pe care il invita adeseori la cina, si fata de Pauli, caruia ii interpreteaza visele.

Acest dialog cuprinde chiar si anecdote inedite despre istoria psihanalizei, precum cea pe care Pauli i-o povesteste lui Jung, despre Ernst Mach care, catusi de putin puritan si foarte interesat de toate curentele intelectuale din epoca sa, va lansa o judecata despre psihanaliza. Iata ce a zis:
Toti oamenii astia vor sa utilizeze vaginul ca telescop pentru a observa lumea. Doar ca nu aceasta e functia lui naturala, e prea stramt pentru asa ceva.

Mach era si nasul lui Pauli. In ziua botezului acestuia, el si-a depus certificatul, pe care se putea citi: "Mach, de origine antimetafizica". Mach considera metafizica drept dracul gol si propovaduia ca ar trebui sa utilizam cu cea mai mare circumspectie toate procesele gandirii si chiar sa le eliminam. Din acest unghi, paralela pe care o face Pauli intre Jung si Mach nu are de ce sa ne surprinda.

Cititi si

Roland Jaccard Cafe Gradiva

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!