Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Convorbire imaginara cu Carl Gustav Jung, 5/7carl gustav jung extremul orient
- Avem sute de exemple care ii demonstreaza psihologului existenta celor doua suflete in oricare om. Exersandu-le imaginatia, pe care eu o numesc mama constiintei umane, multi pacienti de-ai mei picteaza imagini si descriu vise care prezinta o stranie similitudine cu imaginile templelor hinduse si chinezesti. Cum ar putea acesti oameni sa stie despre culturile religioase ale Extremului Orient? Am ingrijit pacienti ale caror viziuni se raportau la evenimente vechi de cateva secole. Toate acestea nu ar putea veni decat din inconstient, din sufletul impersonal... Omul contemporan e doar ultimul fruct al arborelui rasei umane. Nimeni dintre noi nu stie cat stim de fapt.

- Cum vedeti relatiile dintre barbati si femei?

– Primul interes al barbatului ar trebui sa fie munca sa, in timp ce munca femeii, ocupatia ei, e barbatul. Da, stiu ca spunand asta voi parea ca fac filosofia masculului egoist. Insa cine spune casatorie spune casa. Iar casa este ca un cuib: nu-i loc pentru doua pasari in acelasi timp; una sta asezata in cuib, cealalta e cocotata pe margine, observand imprejur si preocupandu-se de toate sarcinile exterioare. Fie si parand un cinic, voi adauga aici: instinctul o impinge pe femeie sa prinda si sa pastreze un singur barbat. Instinctul il impinge pe barbat sa aiba cat mai multe femei cu putinta.

- Apreciati prin urmare ca fidelitatea in cuplu nu e posibila...

Cititi si

Roland Jaccard Cafe Gradiva

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!