Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Convorbire imaginara cu Carl Gustav Jung, 3/7cg jung psihoterapeut alchimie

...Despre rolul psihoterapeutului...

- As putea fi tentat sa va raspund cu un enunt general. Dar prefer sa va spun asa: faceti si una, si alta. Nu actionati pornind de la un principiu stabilit a priori. Mai degraba intrebati-va, in fiecare caz in parte, ce anume se impune in acea situatie concreta. Acesta ar trebui sa fie singurul vostru a priori. Sa luam, de exemplu, cazul unui bolnav care nu e constient inca de faptul ca nu ii putem explica despre problemele sale. In maniera unui psihotic, el se va ralia inconstientului sau si va avea tendinta de a-l considera nebun pe medic in loc de a dori sa-si inteleaga propria situatie interioara. Hazardati-va sa ii declarati unei mame inconstiente - unei Kali Durga, care se considera cea mai buna mama din lume - ca ea este aceea care a provocat nevroza fiicei sale mai mari si casatoria nefericita a fiicei sale mai mici, si veti vedea atunci reactia ei! Nu asa il puteti ajuta pe cel in suferinta. E necesar mai intai ca in ea ceva sa se maturizeze, din interior. 

Un alt bolnav va ajunge, dimpotriva, la o anume constiinta de sine, si va astepta de la dv. sa il orientati. Nu trebuie sa il considerati pe acest bolnav ca fiind o fiinta inferioara pe care o intindem pe un divan in timp ce, precum un Dumnezeu, medicul se aseaza in spatele lui si binevoieste sa mai scoata din cand in cand cate un cuvant.

- Freud spunea despre dv.:
La inceput Jung era un mare savant, dar mai tarziu a devenit un profet!
Stiti, desigur, cat de mult este criticat ezoterismul dv., cat de mare e mefienta fata de pasiunea dv. pentru alchimie...

Sa fie limpede: vreme de cincisprezece an am studiat alchimia, fara a vorbi despre asta cu nimeni. Nu doresc sa imi influentez nici pacientii, nici colaboratorii. Insa dupa cincisprezece ani de cercetari si observatii, anumite concluzii mi s-au impus cu o forta ineluctabila: operatiile alchimice sunt reale; doar ca aceasta realitate nu e cea fizica, ci cea psihologica. Alchimia reprezinta proiectia unei drame totdeodata cosmice si spirituale, ca intr-un "laborator". 

Cititi si Ce vede (proiecteaza) alchimistul in picatura de vin

Roland Jaccard Cafe Gradiva

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

Foto: Vaïnui de Castelbajac

Un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!