Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Viena 1913: pe cand Freud, Hitler, Trotki, Tito si Stalin traiau in acelasi locViena Freud Hitler Trotki Tito Stalin

In 1913, capitala Imperiului Austro-Ungar devenea gazda pentru unele dintre cele mai importante figuri ale secolului al XX-lea. Adolf Hitler, Lev Trotki, Iosif Broz Tito, Sigmund Freud si I. V. Stalin locuiau in Viena la cativa kilometri distanta unul de altul. Cativa dintre ei obisnuiau sa frecventeze aceeasi cafenea. Este vorba despre renumita "Cafe Central".

Printr-o serie de imprejurari, in anul 1913 toti cei cinci, Freud, Stalin, Hitler, Tito si Trotki, s-au aflat la Viena. Sigmund Freud locuia deja de copil aici, din 1860. A parasit Viena in 1938, dupa ce nazistii au anexat Austria. Viitorul dictator sovietic Iosif Vissarionovici Stalin a petrecut o luna in frumosul oras, intalnindu-l pe Trotki si scriind impreuna cu Nikolai Buharin lucrarea Marxismul si problema nationala. Viitorul Führer nazist Adolf Hitler se pare ca a locuit in Viena intre 1908 si 1913, pe vremea cand incerca sa-si castige existenta ca pictor. Iosif Broz care, mai tarziu, va deveni Maresalul Tito, dictatorul iugoslav, a lucrat in industria metalurgica inainte sa se inroleze in armata austro-ungara. Revolutionarul rus Lev Trotki a locuit in Viena intre 1907 si 1914, lucrand ca editor la ziarul comunist Pravda.

Freud Hitler Trotki Tito Stalin Viena


In 1913 Viena era capitala Imperiului Austro-Ungar, care numara peste 50 milioane de locuitori si 15 natiuni diferite. Viena era foarte ofertanta din punct de vedere cultural, atragand astfel importante figuri pe strazile sale. Exista si o cultura a cafenelelor, folosite in special pentru discutii si dezbateri intelectuale. Se spune ca locul preferat de Freud era "Cafe Landtmann", iar Trotki si Hitler frecventau "Cafe Central" si serveau prajituri, citeau ziarele si jucau sah.

Viena 1913: cand Freud, Hitler, Trotsky, Tito si Stalin au trait in acelasi loc
In 1913, Hitler, Stalin, Trotki, Tito si Freud au locuit la distanta de cativa kilometri unul de altul in Viena. Cativa obisnuiau sa mearga la aceeasi cafenea.

Surse: www.bbc.comfreudquotes.blogspot.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!