Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Experienta lui Milgram reinnoita...sadic milgram louise brooks pandora s box

Experienta lui Stanley Milgram, izvorata din atrocitatile Shoah-ului si din dorinta lui de a intelege cum toate acestea au putut avea loc, a fost reprodusa in toate datele sale si cu aceleasi rezultate, ceea ce tinde sa demonstreze ca toate civilizatiile sunt crude. In schimb, supunerea fata de autoritate are un caracter universal.

Mai recent, o echipa a Universitatii din Varsovia a obtinut rezultate foarte apropiate reproducand fidel experienta lui Milgram. Publicata in revista Social Psychological and Personality Science (martie 2017), studiul arata ca 72 dintre cei 80 de participanti le-au indus "victimelor" lor nivelul cel mai inalt de electrocutare, de 450 de volti.

Cititi si Heinrich Himmler: un caz clinic de sadism anal-acumulator

Concluzia e limpede: omul prefera sa tortureze decat sa nu se supuna. In schimb, cand nivelul de autoritate scade, doar o persoana din patruzeci recurge la nivelul ultim de 450 de volti, ceea ce confirma o ipoteza general admisa de psihologi si pe care fiecare dintre noi o poate verifica in viata cotidiana: dintre patruzeci de persoane intalnite, una singura ni se va revela ca fiind autentic sadica. Iata de ce Louise Brooks isi sfatuia cu cinism o prietena sa isi rasfete sotul insemnat cu pecetea cruzimii deoarece, adauga ea, nu exista prea multi barbati cu adevarat cruzi. Ea insasi visa sa moara strangulata de Jack Spintecatorul...

Cititi si Slavoj Žižek: Grecia, intre supraeul sadic si eliberarea de vina

Roland Jaccard Cafe Gradiva

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!