Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Despre rezonanta si caile ascunse ale inconstientuluipsihoterapie vis analista

O "definitie" valabila si pentru psihoterapie (sau doar pentru anumite tipuri de psihoterapii):
Scopul artei nu e sa reprezinte infatisarea exterioara a lucrurilor, ci semnificatia lor launtrica.
Aristotel

Dupa Bollas - si nu numai - psihanaliza are o legatura stransa cu intuitia, creativitatea si arta.
sentimentele sunt capacitate evolutiva, iar psihanaliza dezvolta aceasta capacitate de a simti, care, la randul ei, este o trasatura importanta a capacitatii de a intui. Intuitia este inteligenta afectiva.
Christopher Bollas, Concepte de psihanaliza – Asocierea libera, Editura Lucman, 2005, p. 87

Cititi despre teoriile lui Christopher Bollas si Cati dintre copiii identificati cu “tulburari ale deficitului de atentie” nu sunt mai degraba isterici?

Consider ca Aristotel putea spune si despre psihoterapie si psihanaliza acelasi lucru:
Scopul artei nu e sa reprezinte infatisarea exterioara a lucrurilor, ci semnificatia lor launtrica

Urmand apoi firul gandurilor lui Bollas, leg psihanaliza de logica afectiva a lui Ribot.

In genere si in multe tipologii de psihoterapii (de sorginte psihodinamica mai ales) de multe ori 1 + 1 nu egal 2, ci 4, 5, 7, unde 4 (sau 5, sau 7) e un alt fel de 2.

La un moment dat, in propria analiza, am avut nevoie sa schimb ora de terapie cu o ora mai devreme. Analista a fost de acord sa schimbam ora. Urmatoarea saptamana nu ne-am vazut, fiind plecata in concediu. In concediu, intr-una dintre zile, visez ceva.

Se facea ca analista a venit inopinat la mine acasa (nu recunoasteam a fi casa mea din viata reala), la o ora de dimineata si mi-a spus ca aveam ora de terapie. Era mirata de ce uitasem. Eu ii explicam ca nu era ora aceea, ci mai tarziu… Ea nu intelegea in vis si imi arata la intrarea in curte un fel de pancarta pe care erau scrise niste chestiuni pe care nu le-am putut descifra.

Cititi si Ura, invidie si idealizare in analiza

Trezindu-ma din somn, m-am gandit “rational” ca poate ca e o confuzie in mintea mea pentru ca am schimbat ora si cadrul, apoi am lasat visul asa cum este… fara sa ma mai gandesc constient.

In ziua programata cu sedinta, vin la ora pe care o convenisem impreuna (ora schimbata) si sun. Nu raspunde nimeni. Primesc sms cu raspuns in care imi scrie ora veche de intilnire. Apoi eu ii scriu sms readucandu-i aminte ca am schimbat ora cu una mai devreme.

Zambesc… Imi amintesc de vis. Vorbim la telefon si imi spune ca ajunge in cateva minute. Ajunge si ii povestesc visul. Si ea imi spune ca m-a visat inainte cu aproximativ o luna sau doua de a incepe terapia (asa cum se viseaza intr-un vis, nu eu cea din realitate, ci “acea eu” care o va vizita).

Cateodata asa functioneaza intalnirea si rezonanta inconstienta.

psiholog psihoterapeut Cristiana Alexandra Levitchi Cafe Gradiva

Cristiana Alexandra Levitchi

este psihoterapeut, psiholog clinician, facilitator constelatii. "Sunt om si nimic din ce e omenesc nu-mi este strain" - vorba lui Terentiu a devenit motto-ul sau.

Toate articolele acestui autor

Foto: Ellen Weinstein

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!