Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Tulburarea afectiva sezoniera sau depresia de sezonTulburarea afectiva sezoniera


Tulburarea afectiva sezoniera (Seasonal Affective Disorder) reprezinta un semn important al unei depresii majore, nefiind deci o tulburare de sine-statatoare, spun psihiatrii.

Tulburarea afectiva sezoniera afecteaza atat persoanele care au mai suferit de depresii in trecut, cat si persoane care nu au tendinte depresive, si este o forma specifica a depresiei.

tulburarea afectiva sezoniera depresia de sezon seasonal affective disorder

In lunile de iarna, in perioada Sarbatorilor de iarna, atunci cand zilele sunt mai scurte si lumina este difuza, pot aparea simptome ale depresiei, aceasta fiind numita si depresie de sezon. Este o perioada in care parca nevoia de apartenenta apare acut, se accentueaza nevoia de comuniune, de impartasire, de a fi impreuna.

Odata cu raspandirea retelelor de socializare, cu postarea imaginilor, a fotografiilor de vacanta, a petrecerilor, a meselor imbelsugate, a aranjamentelor de Craciun, apar mai des aceste manifestari ale depresiei sezoniere.

Cititi si O poveste despre depresie si anxietate 


Tulburarea afectiva sezoniera - Simptome 


Oamenii singuri, cei care nu “corespund” acestor norme, care simt ca nu apartin isi vor accentua simptomele de tristete, sentimente de gol interior, vinovatie, lipsa vitalitatii, dificultati de concentrare, insomnie, lipsa poftei de mancare sau mancatul excesiv, retragere din orice fel de activitati sociale, lipsa sperantei, pot sa apara ganduri suicidale.

De cele mai multe ori, aceste simptome nu sunt recunoscute si pot fi trecute cu vederea avand focusul in exterior. Suntem diferiti, avem nevoi diferite, corpul are nevoi diferite.

Nevoile de lumina, caldura, nivel crescut de serotonina, ne conduc spre stari fluctuante, de la bucurie la extaz si inapoi la lipsa oricarei sperante.

O persoana care manifesta simptome ale depresiei severe poate avea dificultati in exercitarea celor mai simple activitati:
 • igiena personala
 • hrana 
 • sa se ridice din pat 
 • sa se imbrace 
 • sa iasa din casa. 

Depresiei i se pot asocia emotii precum furia, vinovatia, invidia, rusinea, inadecvarea si se pot simti in corp.

De aici si pana la somatizare este un pas foarte mic, putand aparea:
 • dureri musculare 
 • tensiuni, rigidizari 
 • afectarea unor organe 
 • instalarea unor afectiuni 
 • alte complicatii majore. 

tulburarea afectiva sezoniera depresia de sezon seasonal affective disorder


Tulburarea afectiva sezoniera - Recomandari 


Cititi si Tulburarea afectivă de sezon (SAD) şi fototerapia

Iata cateva recomandari care pot preveni aparitia depresiei de sezon:
 • expunerea la lumina naturala pe o perioada cat mai mare din zi 
 • petrecerea unui timp indelungat in natura 
 • miscare (sport, plimbari lungi) 
 • activitati sociale (intalniri cu prietenii, activitati de networking) 
 • alimentatie bazata pe fructe, legume, mancare neprocesata termic 
 • hidratare (apa) 
 • program de somn 
 • stabilirea unor sedinte de psihoterapie cu un specialist. 

Un alt aspect de luat in calcul, din punctul meu de vedere, ar fi petrecerea unui timp mai scurt pe retelele de socializare. Exista fundatii si asociatii care in aceasta perioada organizeaza misiuni / evenimente pentru intrajutorarea celor nevoiasi si orice voluntar poate fi binevenit.

In plus, veti ajuta, veti fi impreuna cu alti oameni, veti contribui, veti fi utili, veti simti ca apartineti cuiva.

Imi doresc sa simtim ca apartinem, sa fim utili, sa contribuim, sa avem curajul sa cerem ajutor, sa stim sa-l primim, sa avem glas. Suntem competitivi chiar si noi fata de noi insine si ne judecam si ne blamam pentru orice stare pe care o traversam. Poate ca ar fi bine sa ne tratam cu blandete si intelegere, avand responsabilitatea vietii noastre.

Cititi despre Tratarea depresiei vârstnicilor prin fototerapie 

Diana Simona Niculescu Cafe Gradiva psiholog psihoterapeut integrativ

Diana Simona Niculescu

este psiholog si psihoterapeut integrativ.

Toate articolele acestui autor


Sursa: goodtherapy.org s.a.
Foto: iveronicawalsh.wordpress.com

2 comentarii

 1. Am avut marele noroc de a da peste acest minunat site. Articolele sunt mai mult decât interesante, totodată stârnesc un interes aparte iar în fiecare zi aștept publicarea unui nou articol. Vă felicit pentru felul natural de a scrie deoarece in acest fel, atat persoanele specilizate in psihologie cat si persoanele care nu au nici o legatura cu psihologia, vor reusi sa înțeleagă conținutul articolelor. Felicitări pentru munca depusă!

  RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!