Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Anxietatea devine contagioasa in interactiunile interrasialeAnxietatea se transmite la nivelul interactiunilor interrasiale, arata un nou studiu publicat in Psychological Science si coordonat de cercetatori de la Universitatea din California. Daca o persoana interactioneaza cu o alta apartinand unei rase diferite si care simte anxietate si disconfort in urma interactiunii, aceasta stare va fi transmisa si interlocutorului. Fenomenul a fost numit “stres de mana a doua”.

anxietate rasa albi negri

In cadrul studiului au participat 246 de barbati si femei care, initial, au fost conectati la aparatele ECG si carora li s-a prelevat saliva pentru determinarea nivelului de cortizol, nivel care, dupa cum se stie, creste in situatii stresante. Dupa aceste masuratori preliminare, participantii au fost dusi in camere separate, doi cate doi. Au fost formate astfel 123 de perechi. Unele perechi cuprindeau persoane apartinand aceleiasi rase, altele contineau persoane din rase diferite. Partenerii au efectuat un exercitiu de cunoastere, apoi li s-au administrat chestionare individuale unde li se cereau informatii despre impresia pe care le-a lasat-o partenerul, sentimentele fata de acesta si gradul de discomfort. In final, au participat la doua jocuri in care fiecare raspuns corect era premiat in bani. In primul joc au fost date date indicii verbale similare jocului de carti Taboo. Al doilea joc a presupus decodarea unui limbaj non-verbal in care participantii isi atingeau mainile unul altuia, dar nu se puteau vedea. Dupa indeplinirea acestor sarcini, participantilor li se administra, din nou, un alt chestionar individual, li se faceau masuratori ECG si li se preleva din nou saliva.

Cititi si Anxietate e atunci cand simti prea mult

Un rezultat neasteptat al studiului a aratat ca toti participantii la studiu au avut manifestari somatice asemanatoare. Insa relatia de cauzalitate cea mai pregnanta a fost data de situatia in care participanti de rasa neagra aveau parteneri de rasa alba care, in urma acestei interactiuni, dadeau semne de neliniste si disconfort. Daca un individ de rasa neagra se astepta sa fie perceput negativ de interolocutorul sau, gradul de anxietate crestea. Prin urmare, persoana care interactiona cu cineva al carui grad de anxietate crestea in urma acestui contact, era predispusa la a experimenta “stresul de mana a doua”. Perechile in care se aflau, de pilda, doua persoane de rasa alba, nu experimentau acelasi nivel de anxietate ca cele in care exista un individ alb si unul negru. Rezultatele au sugerat, de asemenea, ca afro-americanii sunt mai vulnerabili emotional in fata americanilor de culoare alba care manifesta anxietate in prezenta lor decat in fata celor care nu experimenteaza aceasta stare.

Studiul are totusi limitele lui. Numarul participantilor a fost unul destul de mic. In plus, nu au existat perechi care sa fie formate din doi parteneri de rasa neagra. Prin urmare, nu s-a putut stabili, de pilda, daca cei de culoare manifesta acest tip de contagiune emotionala doar in interactiuni interrasiale.

Cititi si Te indragostesti de anxietate tot atat de mult pe cat inveti s-o dispretuiesti

Sursa: psychologicalscience.org

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!