Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Conduitele perverse in grup - seminar de psihanaliza grupala cu André SirotaRecent, a avut loc la Bucuresti un seminar cu tematica legata de conduitele perverse in grup. Invitatul seminarului a fost dl. André Sirota – Profesor Emerit al Universitatii Vest Nanterre La Defense din Paris, doctor in litere si stiinte umane, directorul unor programe de cercetare in domeniul psihopatologiei sociale clinice, responsabil cu axele tematice: „Corp social – Crize – Legaturi – Spatii de elaborare” si ”Corp–Legaturi–Cultura”.

andre sirota psihanaliza pervers narcisic

Seminarul a fost organizat prin colaborarea dintre Asociatia de Psihoterapie Psihanalitica de Grup din Romania – APPGR, reprezentata de Nicoleta Ghiurtu - presedinte, si Asociatia de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica Bucuresti – ACPPB, reprezentata de Corneliu Irimia - presedinte.

andre sirota pervers narcissiques perversii narcisici psihanaliza
Plecand de la cartea sa Pervers narcissiques. Comprendre. Déjouer. Surmonter / Perversii narcisici. A intelege. A contracara. A depasi - publicata in Franta, la Editura Manuscrit, in februarie 2017, si recurgand la numeroase descrieri ale interventiilor sale in diferite grupuri institutionale, autorul a impartasit participantilor observatiile sale clinice, dar si sinuozitatile propriilor procese interne de gandire asupra fenomenelor grupale pe care prezenta perversului narcisic social intr-un grup, le induce.

Cititi si Cine este perversul? (Sau unde psihanaliza se intalneste temporar cu Foucault) 

Discursul-confesiune al profesorului André Sirota a conturat un profil al perversului narcisic social. Presat de nevoia irepresibila de a se hrani narcisic deposedandu-l pe Celalalt / obiectul de calitatile sale, acesta incearca sa se valorizeze doar devalorizandu-l pe Celalalt. Jubilatia protagonistului pervers pare conditionata de exersarea in public a compulsiei sale de a-l descalifica sau denigra, de a-l compromite sau delegitima pe Celalalt, uneori cu o abilitate diabolica. Apogeul satisfactiei perversului narcisic social pare conditionat si dependent de transformarea participantilor din grup in complici - activi sau pasivi - ai intentiilor sale de supunere la inacceptabil.

Cu intelegere analitica, profesorul Sirota a facut o incursiune in istoria timpurie a subiectului narcisic pervers. O anume configuratie a relatiilor sale timpurii cu o mama – aflata la randul ei fragilitate narcisica – care a impus copilului standarde narcisice distorsionate, a condus subiectul pervers si cumva l-a abandonat in labirintul solutiilor perverse de salvgardare a propriei sale homeostazii narcisice.

Cititi si Heinz Kohut despre personalitatile narcisice 

Prezentarea nuantata, retinand detaliul semnificativ a complexitatii situatiilor de grup, mai ales atunci cand acestea sunt confruntate, testate de atacul narcisicului pervers social, s-a constituit intr-o antropologie a raului aparent banal, dar nu mai putin toxic, ce poate fi trait in experientele grupale in care acesta s-a strecurat.

Cu generozitate, profesorul Sirota a oferit participantilor indicii care sa ajute la detectarea dimensiunilor mortifere ale avatarurilor narcisice perverse, a sugerat piste orientative de iesire din starea de siderare individuala si grupala generata de atacul perversului narcisic, de evitare a supunerii fara apel sau a coluziunii celorlati participanti cu acesta.

corneliu irimia andre sirota psihanaliza
Corneliu Irimia si André Sirota

Dar, dincolo de tematica expusa, prezentarea si dezbaterile pe care le-a stimulat au lasat sa se intrevada complexitatea situatiei de grup, dificultatile inerente de a fi subiect al grupului, de a fi in contact si de a gandi asupra a ceea ce se intampla in propria lume interna, dar si in relatiile cu ceilalti participanti la grup, cu monitorul grupului. Intreaga desfasurare a seminarului a fost si o invitatie la a reflecta asupra modalitatilor de a interveni analitic intr-un grup, fie el de formare sau cu intentii terapeutice, asupra grupalismului, in general.

Cititi si Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii 

Foto: webradio.univ-paris13.fr, organizatori

Nicoleta Ghiurtu Cafe Gradiva psihanalist de grup

Nicoleta Ghiurtu

este psihanalist de grup format la CEFFRAP Paris - Cercle d'études françaises pour la formation et la recherche, approche psychanalytique du groupe, du psychodrame, de l'institution.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!