Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Berry Brazelton, pediatrul care si-a dedicat viata ingrijirii copiilor, s-a stins la 99 de aniCu un devotament de neinfranat si cu o pasiune remarcabila pe care le-a cultivat mai bine de jumatate de veac, T. Berry Brazelton a fost unul dintre cei mai influenti pediatri care s-au ocupat indeaproape de copii de varste foarte fragede si de parintii lor. Datorita lucrarilor sale clinice, a cartilor lui care au devenit populare la nivel global, doctorul Brazelton a schimbat in mod fundamental felul in care pediatria si dezvoltarea copilului sunt invatate si practicate in intreaga lume.

brazelton pediatru copii a murit

Doctorul T. Berry Brazelton, profesor emerit de pediatrie clinica la Facultatea de Medicina a Universitatii Harvard, a continuat sa scrie si sa aiba aparitii publice chiar si dupa ce a implinit varsta de 90 de ani. Marti dimineata, pe 13 martie 2018, s-a stins din viata, la varsta de 99 de ani, in locuinta sa din Barnstable.

Doctorul Brazelton a devenit cel mai popular expert in pediatrie din America, personalitatea lui reusind sa integreze admirabil cunostintele stiintifice consistente si felul carismatic in care se adresa publicului. Preocuparile doctorului s-au axat in jurul sanatatii psihice si fizice a nou-nascutilor si a copiilor mici. Abilitatea lui de a se conecta cu bebelusii, indeosebi la un nivel preverbal, l-a facut sa inteleaga probleme dintre cele mai complexe privind activitatea mentala a bebelusilor si sa gaseasca posibilitati de a-i ajuta in dificultatile lor. In acelasi timp, Brazelton a stiut sa se apropie cu grija si empatie de parinti, sa-i ghideze si sa-i incurajeze in aspectele legate de relatia cu copiii lor.

Cititi si “NU sunt o masina!” Scrisoare de la un bebelus pe cale sa se nasca 

Printre contributiile cele mai importante aduse de Brazelton se afla ideea de indrumare anticipatorie pentru parinti, o abordare care a fost inclusa in formarea pediatrica, si scala de evaluare a comportamentului neonatal care ii poarta numele.

Daca asezati un nou-nascut pe masa de schimbat scutece, il tineti bine si-i vorbiti in timp ce-l curatati, va va privi linistit si cu recunostinta, gata sa va zambeasca si sa scoata sunete. Va invata curand ca acesta este un timp in care se poate comunica. Reactiile bebelusilor sunt atat de minunate! De cate ori sunt cu un nou-nascut, mi se pare miraculos felul in care fiecare dintre ei joaca un rol important in viitoarea relatie cu cei care-l ingrijesc si, drept urmare, cu propriul sau viitor.
(Fragmente din Invatand sa asculti de dr. T. Berry Brazelton, Editura Fundatiei Generatia, 2014)


Cititi despre Melanie Klein, Opere complete 2: Invidie şi recunoştinţă

Un comentariu

  1. Apreciez că din proprie inițiativă ați corectat "noilor născuți", chiar nu era de trecut cu vederea.

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!