Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Depresia la copii - ce ne spun cele mai recente studiiDepresia la copii - iata un subiect despre care s-a scris mult, o bibliografie ampla detaliind cauzele, simptomele si modalitatea de interventie in cazul acestei tulburari psihice.

Reamintim doar cele mai importante aspecte legate de aceasta tulburare si continuam cu cele mai recente studii care s-au publicat despre depresia la copii.

depresia la copii adolescenti tulburare psihica suicid


Depresia la copii - ce ne spun cele mai recente studii


T. Berry Brazelton, in cartea sa Puncte de cotitura. De la nastere la 3 ani, scrie ca
toti copiii se simt tristi din timp in timp si trec prin perioade in care se simt "deprimati". In astfel de perioade, au nevoie de si mai multa dragoste si caldura.
Plansul este o modalitate activa si sanatoasa atunci cand o persoana este trista sau nefericita. Ma simt mai linistit cand vad ca un copil trist plange. Insa un copil care este deprimat in mod mai serios va prezenta unele din urmatoarele simptome: retragere; expresie stinsa si apatica; pierderea energiei; sentimente de lipsa de speranta, devalorizare si culpabilizare; lipsa bucuriei; tulburari alimentare, de somn sau de control sfincterian; dureri de cap si de stomac; efect deprimant asupra altora; schimbarea obiceiurilor,
mai spune Berry Brazelton.

Berry Brazelton, pediatrul care si-a dedicat viata ingrijirii copiilor, s-a stins la 99 de ani


Simptomele depresiei la copii


t. berry brazelton puncte de cotitura de la nastere la 3 ani efgPe langa simptomele de mai sus amintite de T. Berry Brazelton, depresia la copil se mai poate manifesta si prin urmatoarele simptome care dureaza mai mult de doua saptamani: copilul va pretinde ca este bolnav, va refuza sa mearga la scoala, se agata de parinti sau se ingrijoreaza ca unul dintre parinti poate muri. Copiii mai mari care sufera de depresie pot avea urmatoarele simptome: pot fi suparati, fac necazuri la scoala, sunt negativisti, morocanosi si se simt neintelesi.

In DSM-V a fost introdus un nou diagnostic pentru copiii pana la 12 ani – tulburare cu perturbare afectiva de tip disruptiv – si vizeaza copiii care prezinta iritabilitate persistenta si alterarea extrema a controlului comportamentului. Acei copii care prezinta o astfel de simptomatologie pot dezvolta mai tarziu, in adolescenta si la varsta adulta, tulburare depresiva unipolara si tulburare anxioasa.


Prevalenta depresiei la copii


In urma cu 30 de ani se discuta daca pot exista boli psihice in randurile copiilor si ale adolescentilor datorita faptului ca se afla in dezvoltare, insa astazi, copiii si adolescentii sunt afectati in mod real de tulburari de comportament, anxietate, depresie majora si autism.

La nivel global, s-a inregistrat o scadere a frecventei bolilor infectioase in randul copiilor, ceea ce e o reusita a descoperirilor medicale, insa ceea ce ramane neschimbat de aproape 15 ani este prevalenta tulburarilor mintale la copii, inclusiv a depresiei.

Prevalenta depresiei la copii a crescut, iar rata raportata este de 11% la adolescenti. Depresia la copii si adolescenti este devastatoare pentru dezvoltarea lor emotionala, sociala si cognitiva. Se pierd prietenii, intervin conflictele cu familia, iar rezultatele scolare sunt afectate. Un copil de 9 ani care sufera de depresie simte ca
Nimeni nu ma va iubi vreodata, 
iar un adolescent de 14 ani care sufera de depresie:
Simt un gol prea mare ca sa mai traiesc.

Un episod depresiv tipic dureaza aproximativ 9 luni, adica un intreg an scolar.

La copiii mai mici de 12 ani, depresia este diagnosticata ca fiind tulburare cu perturbare afectiva de tip disruptiv si se estimeaza ca prevalenta este in jur de 2-5%.

Cititi despre Depresie postpartum si pedeapsa corporala 


Nivelul de trai si depresia la copii


depresia la copii adolescenti nivel de trai
O analiza publicata in revista Social Science & Medicine in anul 2013 a aratat ca exista o relatie inversa intre statutul socio-economic si tulburarile mintale in randul copiilor si adolescentilor. Conform studiului, pentru copiii si adolescentii care au un statut socio-economic scazut exista o probabilitate de doua pana la trei ori mai mari de a dezvolta o tulburare mentala, inclusiv depresie. Cu cat nivelul socio-economic este mai scazut, cu atat creste probabilitatea de a dezvolta o tulburare psihica.

Peste 1 000 de sinucideri din cauza crizei economice în Marea Britanie 


Suicidul si depresia la copii si adolescenti


Un alt studiu publicat in periodicul Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health in anul 2013, a fost realizat pe 36,757 adolescenti de nationalitate franceza. Concluziile studiului sunt urmatoarele: certurile din familie si relatia negativa cu parintii sunt asociate cu un risc crescut de suicid la adolescentii care sufera de depresie. Deci este absolut necesar sa se ia in considerare climatul familial al adolescentului cu depresie pentru a preveni comportamentele suicidale.

In depresia la copii si adolescenti cea mai mare ingrijorare este riscul de suicid. Conform organizatiei guvernamentale americane Centers for Disease Control and Prevention, rata suicidului a crescut progresiv in ultimii 10 ani, cea mai mare crestere se inregistreaza la fetele cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani.

Cititi despre Cyberbullying. Bullying si suicid 


Comorbiditate in depresia la copii


Copiii care au depresie mai pot avea asociate si alte tulburari, cum ar fi anxietate, tulburari de comportament, abuz de substante si ADHD. O posibila explicatie pentru o rata ridicata a comorbiditatii in randul copiilor care sufera de depresie este o deficienta a sistemului de a diagnostica aceasta tulbuarare in mod corect.

Copiii mai mici de 12 ani care sunt diagnosticati cu tulburare afectiva de tip disruptiv au o rata a comorbiditatii foarte crescuta, putandu-se asocia tulburarea de opozitie si comportament sfidator, tulburari afective, anxioase si chiar tulburari din spectrul autist.

depresia copii adolescenti tulburare psihica tratament


Depresia la copii si relatia cu parintii


Un alt studiu publicat in anul 2016 in revista Journal of Child and Family Studies arata ca un ajutor fizic nesolicitat din partea mamei a fost asociat cu un nivel crescut de anxietate sociala a copilului, iar respingerea solicitarilor de reasigurare ale copilului au fost asociate cu un nivel crescut de anxietate generalizata. In ceea ce priveste relatia cu tatal, declaratiile critice ale tatalui au fost asociate cu depresia la copil. Concluzia studiului este ca anumite comportamente ale parintilor fata de copilul lor sunt asociate cu anxietate sociala, anxietate generalizata si depresia la copil, iar aceste procese pot varia in functie de sexul copilului.


Tratamentul depresiei la copii


Pe langa tratamentul medicamentos prescris de medicul psihiatru, o directie interesanta in abordarea terapeutica a depresiei la copii este data de rezultatul unui studiu publicat in 2016 in revista Journal of Child and Family Studies. Acesta a aratat ca exista o corelatie negativa intre autocompasiune si anxietate si depresie, indica atfel ca un nivel ridicat de autocompasiune este asociat cu un nivel scazut de depresie si viceversa.


Surse

Foto: parentinghealthybabies.com, sad boy, melbournechildpsychology.com.au/blog/


Ana-Maria Postelnicu Cafe Gradiva psihoterapeut psihoterapie psihologie clinica

Ana-Maria Postelnicu

este psihoterapeut in formare in psihoterapie centrata pe persoana si masterand in psihologie clinica.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!