Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Note despre mecanismul defensiv al proiectieiIn teoria psihanalitica exista urmatoarea repartizare a instantelor psihice: Se (cuprinde nevoi, dorinte, pulsiuni primare in forma pura care pot sa para exagerate sau nepotrivite pentru rigorile sociale), Eu (mediatorul psihic care incerca sa medieze intre Se si Supraeu) si Supraeu (reprezentand regulile, principiile de functionare, normele si conduitele sociale care ingradesc manifestarile Se-ului).

proiectie mecanism de aparare defensiv

Pentru a putea mentine un echilibru de forte, Eul apeleaza la mecanisme defensive, unul dintre cele mai cunoscute fiind proiectia. Practic, se proiecteaza sentimente, afecte, intentii persoanele in exterior, astfel incat individul sa nu intre intr-un conflict intrapsihic care ar putea sa ii cauzeze durere, disconfort si suferinta psihica.

Cititi despre Mecanismele de aparare ale Eului

Spre exemplu copilul isi idolatrizeaza parintii, vede in ei tot ce este mai bun, nu poate percepe o „mama rea” care nu ii poate satisface nevoile. Dar trebuie sa luam in calcul ca se intampla sa fie si situatii in care mama nu se poate sincroniza si nu poate sublima necesitatile copilului. Astfel, pentru a pastra imaginea „mamei pure” copilul scoate in afara sentimentele de anxietate, nemultumire, ura provocate se aceste situatii si le transpune pe alte fiinte sau obiecte. Este foarte posibil ca deseori „recipientul” acestor expulzari sa fie fratele / sora sau tatal.

In proiectie sentimentele neacceptate sunt atribuite altor persoane. Un baiat care nu isi place tatal in prima instanta poate fi anxios cu privire la tot ce il priveste. El poate proiecta sentimentele asupra tatalui concluzionand ca el ma uraste. O persoana care are un disconfort sexual fata de membrii unui anumit grup etnic poate proiecta aceste sentimente spunand: aceste persoane sunt depravate si lipsite de bun-simt. (Wade & Tavris, Psychology, p. 389)

Acest mecanism de aparare se pastreza pe tot parcursul vietii. Exista situatii in care oamenii investesc prin proiectie animalele de companie cu specificatii exclusiv umane, cum ar fi inteligenta si sentimentul. Desi poate ca animalele au uneori actiuni care pot parea dovezi de afectiune, acestea nu au la baza alte necesitati, doar ca omul din dorinta de impartasire emotional-afectiva prefera sa catalogheze aceste gesturi ca manifestari emotionale.

Puterea proiectiei in cazul Bodnariu

Proiectia apare, de pilda, in cazul geloziei patologice:
Gelozia patologica este rezultatul unei proiectii a evitarii unei angoase rezultate dintr-un conflict intern. Primul caz este cel in care este fantasmat un rival de acelasi sex. Reinvierea, reactualizarea conflictului oedipian este adesea evidenta in aceste cazuri.

Cazul urmator de gelozie patologica este cel al unui om care proiecteaza asupra partenerului sau propriile tendinte la infidelitate. Tendintele la infidelitate sunt refulate si secundar proiectate asupra partenerului. (Vera Sandor, Itinerar de psihanaliza, p. 144)

De multe ori relatiile de cuplu se transforma in sesiuni de terapie psihanalitica vulgara. Partenerii proiecteaza unul asupra celuilalt nevoi, frici, anxietati, sentimente. In terapia clasica acest aspect este productiv pentru ca, in mod dezirabil, psihanalistul este destul de echilibrat si integru pentru a sesiza proiectia, pentru a analiza continutul proiectat si, poate, pentru a comunica pacientului semnificatia acestuia.

Foto: thedailyomnivore.net

Cititi despre Gandirea schizo-paranoida


Alexandru Paunescu Cafe Gradiva student psihologie

Alexandru Paunescu

este student la Psihologie, interesat de terapia psihanalitica.

Toate articolele acestui autor

Un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!