Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

A X-a editie a Conferintei Internationale de Psihanaliza "Arhaicul", Bucuresti, 2-4 noiembrie 2018Societatea Romana de Psihanaliza (SRP), Societate Componenta a Asociatiei Internationale de Psihanaliza (IPA), are deosebita placere sa va invite sa participati la cea de a X-a editie a Conferintei Internationale de Psihanaliza, cu tema Arhaicul.

psihanaliza srp conferinta internationala 2018 arhaicul

 A X-a editie a Conferintei Internationale de Psihanaliza "Arhaicul"


Astfel, in perioada 2-4 noiembrie, la Athénée Palace Hilton, Strada Episcopiei 1-3, Bucuresti, va invitam la un eveniment de un inalt nivel stiintific, garantat prin participarea unor personalitati de notorietate in domeniul psihanalizei nationale si internationale, nume de prestigiu in privinta contributiilor personale in cercetarea, practica clinica si pedagogia universitara psihanalitica.


A X-a editie a Conferintei Internationale de Psihanaliza - Conferentiari


Irina Adomnicai (Franta), Bogdan Sebastian Cuc (Romania), Paolo Fonda (Italia), Eike Hinze (Germania), Daniela Luca (Romania), Vladimir Marinov (Franta), Rodica Matei (Romania), Gianina Micu (Romania), Brindusa Orasanu (Romania), Viviana Laura Strauss (Germania)

societatea romana de psihanaliza srp conferinta


A X-a editie a Conferintei Internationale de Psihanaliza - Argument la tema


In 1923, in Eul si Se-ul, Freud afirma:
De fapt, cuvantul nu este decat urma mnezica a cuvantului auzit.
Aceasta afirmatie ne deschide o perspectiva asupra intelegerii sensului cuvintelor, care nu mai cuprinde doar conexiunile logice, construite prin sedimentari semantice si pastrate intre copertile dictionarelor, ci include in dinamica sensurilor cuvintelor si istoria experientelor de folosire a lor.

Chiar daca psihanaliza este o terapie prin cuvant, constructia procesului psihanalitic porneste de la primele interactiuni, cu primele forme de folosire a spatiului, a timpului, a relatiei, a analistului, de catre pacient. Toate aceste experiente, care se compun din minuscule semne ce se traduc prin miscari ale corpului, prin expresii faciale, prin taceri si non-taceri, ne permit, daca ne aplecam asupra lor, sa deschidem o usa catre o zona in care cuvantul si chiar figurabilitatea, sunt inca neclare, nu au contur, se dilueaza si se amesteca intr -o masa de afecte fara forma. Este universul arhaicului... acolo unde regasim timpul, dar in aceeasi masura spatiul experientelor care s–au derulat anterior achizitionarii limbajului.

Cum putem accesa aceste experiente in cadrul psihanalitic? Cum putem identifica parcursul proceselor de transformare a pacientilor, de integrare a experientelor, pornind de la senzatiile corporale catre cuvantul auzit in cabinet?
Dr. Bogdan Sebastian Cuc, membru titular al Societatii Romane de Psihanaliza, membru al Comitetului Stiintific al Conferintei

psihanaliza srp conferinta internationala 2018


Contact


Cititi si Psihanaliza in Romania, primii 25 de ani

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!