Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Top 5 mituri si dude despre psihanaliza pe care ne-am dori sa nu le mai auzim si in 2019Top 5 mituri si dude despre psihanaliza pe care ne-am dori sa nu le mai auzim si in 2019...

...dar le vom auzi.

Iata topul Cafe Gradiva, mai jos.

psihanaliza psihanalist mituri dude clisee

 1. Psihanaliza e o spovedanie (ori chiar mai putin, pentru ca n-are har). Nu e. V. de exemplu:  
 2. Freud si psihanaliza propun vindecarea prin sex si placeri. Ei, asta-i chiar pansexualism de moda veche! >>> Freud pe dos.
  psihanaliza sex placere pansexualism
 3. Psihanalistul doar sta si tace. Poate doar in comediile in care apar si psihanalisti. V. revista Cafe Gradiva
  psihanalistul psihanaliza mit sta si tace
 4. Eficacitatea psihanalizei nu e dovedita prin studii stiintifice. Ba e, cu deosebire in ultimele decenii. Ne putem face o idee aproximativa de aici (dar nu numai): 
 5. Psihanaliza "e depasita" sau desueta. Nu e. Dimpotriva. >>> Stefano Bolognini: Psihanaliza, o stiinta cu statut special.
  psihanaliza e o metoda depasita desueta nu mai e la moda

Sunteti liberi, desigur, sa completati acest top si cu altele!

Foto: orthodoxchurchquotes.com, goodtherapy.org, news.fordham.edu, freud.org.uk/exhibitions/on-the-couch/, ourdesignworks.co.uk, dizain.hu/author/zaiviki/

6 comentarii

 1. Cred ca nimic n-ar completa mai bine acest top ca marturiile pacientilor care-au beneficiat de psihanaliza. Pe ele mi-as sustine tezele mai curand decat pe doctrina care ar putea fi suspectata ca militeaza pro domo. In prezenta acestor dovezi vii cine ce-ar mai avea de zis?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ati dori sa le chemam aici, pe aceste "dovezi vii"? :) V-ati putea convinge cel mai bine incercand chiar dv. o psihanaliza.

   Ștergere
 2. Da, de ce nu i-ati chema? Nu mai sunt vii, i-a dus ambitioasa practica psihanalitica in absolut, ea fiind unul dintre cele mai ilustrative exemple ale ideii de "operatie reusita, pacient mort"?

  RăspundețiȘtergere
 3. Mitul nr.6: psihanaliza este o investiție de tip ideal, nu de tip de Lichi-Lichi SRL

  Fals! ultimele studii arată că ea se oferă maselor prin intermediul unor astfel de întreprinderi, de contabili verosi convertiți la psihanaliză și obligați să țină contabilități frauduloase în care să treacă pe cheltuieli deductibile de la prețul parcărilor din vacanțele private până la ceafa de porc pe care o consumă la prânzul totemic, nu înainte de a o încredința, halucinatoriu, rețelei de socializare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma cam indoiesc ca platesc cabinetele de psihologie impozit pe profit ca sa conteze cheltuielile deductibile. Ca nu declara nici a zecea parte, da, cred, xar ca sunt impozitati la profit si nu la venituri, n-as prea crede. Poate asta cu "deductibile" sa fie doar o metafora sau o productie inconstienta:)

   Ștergere
 4. E-hee, cum ar zice olteanul, ai grijă ce-ți dorești! Psihanaliza are zilele numărate, să nu vă fie dor de vremurile în care-și mai bătea cineva capul măcar s-arunce cu dude-n ea! Că și dudele-astea, ca și virușii și bacteriile, se dezvoltă numai cât le permite gradul de evoluție a corpului atacat, și am un pronunțat sentiment că marea neșansă a psihanalizei a constat în aceea că n-a putut să beneficieze de propriile-i precepte pentru că nu s-a găsit nimeni care s-o pună cu-adevărat în abis, pentru a o face să renască, așa cum toți pacienții săi au avut șansa de a primi o nouă viață, din mamă-tată psihanalist, dar numai după ce-au reînviat din cenușa crematoriului care este settingul psihanalitic. Asta dovadă de iubire, nu venerația degenerescentă care nici măcar nici măcar nu-și mai ascunde ura acu că-i face alai pe ultimul drum!

  RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!