Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Iluzii, mituri, amagiri


Cine oare nu se iluzioneaza? Cred ca 99 la suta din populatie o face. Iluzia face parte din viata. Subiecte ca dragoste, bani si moarte au starnit de-a lungul timpului foarte multe iluzii. Ele sunt cumva subiecte tabu. Si in acest secol partenerii indragostiti nu vorbesc despre bani in cuplu si nici despre moarte. In cultura noastra nu se apreciaza batranetea… pentru ca deseori aduce boala si intotdeauna moarte. Speranta, uneori, este cel mai mare dusman al luciditatii.

iluzii, mituri, amagiri

De ce ne iluzionam? Pentru ca este comod, pentru ca este dificil sa facem fata realitatii, pentru ca nu constientizam iluzia, pentru ca este securizant, pentru ca este linistitor, in pofida supararilor, iluziilor si pentru ca am preluat acelasi tip de iluzii din familie si din cercul social. Este mai greu sa avem iluzii, decat sa nu avem, pentru ca ele uneori sunt temelia vietii noastre. Iluziile ne dau un confort psihologic, un anumit fel de control.

Ion Vianu: Regretul poate fi calificat, deci, ca o iluzie, iar geneza acestei iluzii presupune o instanta critica foarte puternica, participand la natura supraeului. >>> "Regretul"

Oamenii, in general, se iluzioneaza despre multe lucruri, subiecte, insa, daca unele iluzii, mituri se demonteaza relativ usor (cele care sunt mai lesne de demonstrat), altele nu se desfiinteaza decat foarte greu sau deloc. Temele principale in care sunt mentinute cele mai mari iluzii sunt temele fundamentale de interes pentru omenire: viata si moartea, iubirea-dragostea, banii, sexul. Daca mentinem de exemplu o iluzie cu privire la sistemul bancar, orice specialist competent in aceasta meserie ne poate arata repede adevarul. In schimb, daca avem iluzii cu privire la dragoste, de cele mai multe ori avem relatii nefericite si este nevoie de psihoterapie sustinuta sa scapam de asemenea iluzii. Filosofii, psihologii, psihiatrii, psihoterapeutii, sociologii, biologii, medicii, fizicienii, antropologii, chimistii au explicat, fiecare prin cunostintele lor, aceste mari teme. Pot sa spun ca oricine, constient sau inconstient, s-a intrebat cu privire la aceste teme.

Ce inseamna iluzie? A nu vedea realitatea asa cum este. O sa spuneti poate ca realitatea e vazuta de fiecare dintre noi diferit. Da, diferit in functie de convingerile pe care le-am preluat de la parinti, societate, filme.

Top 5 mituri si dude despre psihanaliza pe care ne-am dori sa nu le mai auzim si in 2019

Realitatea este ca lumea este plina de fictiune si ca ne si place cumva sa traim in fictiune. Pe de alta parte, aproape fiecare dintre noi (constient sau nu) suntem preocupati de adevarul ultim si de multe aspecte fundamentale ale vietii: Ce e viata? De unde venim si unde ne ducem? Ce e dupa moarte? Daca e ceva? Ce e iubirea?

Avem o nevoie fundamentala de a explica mersul lucrurilor de a le controla si ne folosim de diverse explicatii. Uneori aceste explicatii devin incomode si neeficiente, la fel ca iluziile. Atunci explicatiile merita schimbate.

Cartea este scrisa pentru persoanele care isi pun intrebari si nu se multumesc cu raspunsuri preconcepute. Acelora dintre voi care doresc sa isi pastreze iluziile, sa se protejeze prin negare, le recomand sa se conserve cu toate riscurile ce decurg de aici.

Se prea poate ca unii dintre cei care vor citi aceasta carte sa fie cuprinsi de sentimente foarte diferite si contradictorii. Este foarte greu sa ne punem la indoiala sistemul de credinte… si este greu sa scapam de iluziile noastre construite si intretinute poate de-a lungul unei vieti. Eu cred totusi ca o intrebare buna, este mai buna decat raspunsurile preluate de la altii. Cu alte cuvinte intrebarea copilului: “De ce asa si nu asa?” are in ea multa inteligenta si intelepciune. Fiti precum copiii: intrebati-va despre orice.

Psihoterapia: mituri si realitate
 

Cristiana Alexandra Levitchi, Clara Toma, Despre iluzii, mituri, amagiri (reeditata si revizuita), Editura Sensart, 2019

Premiul stiintific pe 2011 al ARAT Asociatia Romana de Analiza Tranzactionala, recunoscuta de European Association of Transactional Analysis

Cristiana Alexandra Levitchi, Clara Toma, Despre iluzii, mituri, amagiri, Editura Sensart


Cuprins


O altfel de... prefata (Dez)iluzioneaza-te! 1
In loc de introducere 4
Atasamentul si conceptia despre noi, lume si altii 6
De unde incep iluziile 13
Pozitiile de viata 20
Nevoia de siguranta la temelia vietii 22
Controlul, anxietatea existentiala si puterea 24
Controlul, pozitiile de viata si triunghiul dramatic 26
Mecanismele de aparare si iluziile 34
Iubirea, dragostea, sexul si iluziile 43
Iluzii despre relatii 51
Realitati despre cupluri 59
Ingredientele de a fi intr-un cuplu functional (relatie matura si stabila 68
Invatarea abilitatii emotionale 72
Mituri despre barbati si femei, familii in societatile patriarhale care inca... 76
Adevaruri despre fidelitate si relatii 79
Idei preconcepute despre femei, barbati si sexualitate 85
Mituri si adevaruri despre sex 88
Mituri si prejudecati despre copii si sex 92
Atasamente si disfunctii relationale 93
Fazele unei relatii de cuplu 98
Idealuri si idealizare in relatiile de cuplu – studiu comparativ 108
Teoria interdependentelor si persoanele ideale 108
Teoria Discrepantei 111
Idealizarea in relatii 112
Standardele relatiei / partenerului ideal 115
Un model al idealurilor in relatii 116
Functiile standardelor ideale 119
Structura si continutul idealurilor de partener si relatie 121
Standardele ideale 124
Banii si iluziile 127
Mituri si adevaruri despre bani 128
Moartea si existenta 136
Pozitii de viata, tipul de atasament si atitudinea in fata mortii 139
Mania perfectiunii corporale, teama de boala, teama de moarte si negarea mortii... 140
Diverse moduri de control, sfidare, negare a mortii... 147
Religiile, credintele religioase si moartea 152
Copiii si moartea 159
Cum e sa traiesti constient, fara amagiri si iluzii 162
Despre unele iluzii, mituri, amagiri, cu alte cuvinte 168
Fericirea nu vine intotdeauna din exterior. Dar nici neaparat din interior 169
Dincotro vine fericirea? 169
Flexibilitate versus rigiditate in fata schimbarii deciziilor 172
Asteptarea nefundamentata - o alta cale catre autoamagire 173
Nu esti niciunul din rolurile tale, nu esti niciuna din mastile tale 176
„Mai multe adevaruri, niciun adevar” Oare?!?! 178
In (loc de) incheiere 180
Bibliografie selectiva si biblioterapie 182
Biblioterapie 184
Filmoterapie 186
Despre autoare 187


Foto: dezzain.com

psiholog psihoterapeut Cristiana Alexandra Levitchi Cafe Gradiva

Cristiana Alexandra Levitchi

este psihoterapeut, psiholog clinician, facilitator constelatii. "Sunt om si nimic din ce e omenesc nu-mi este strain" - vorba lui Terentiu a devenit motto-ul sau.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!