Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Growing Up, harta falsă către fericire


Growing Up, harta falsă către fericire. Pe 12 noiembrie, la orele 18.00 și 20.00, are loc la Centrul de Teatru Educațional Replika premiera spectacolului Growing Up, producție Art Revolution, text și regie Ozana Nicolau, cu Ilinca Manolache și Mihaela Rădescu în distribuție.

Growing Up explorează artistic cea mai dificilă relație pe care o avem în această lume: cea cu noi înșine, alături de impactul experiențelor din copilărie asupra adultului. Ce simțim despre relații, muncă, succes, despre noi înșine, despre câtă fericire considerăm că merităm – toate își au originea în copilărie. Însa un adevăr puțin (re)cunoscut este că orice copilărie este dificilă: căci în plan emoțional există întotdeauna provocări. Iar pentru a trăi mai liniștiți în prezent, mai împăcați cu noi înșine e nevoie de curaj. Curaj pentru a ne cunoaște în profunzime, curaj de a re-vizita experiențele esențiale și a le privi fără filtre îndulcitoare.

Growing Up de Ozana Nicolau, la Teatrul Replika, despre trauma si copilarie

Momentul Colectiv mi-a pus o oglindă în față. Inițial revolta mea s-a îndreptat împotriva ”corupției sistemului”, pentru ca apoi să realizez că sistemul sunt (și) eu, că și eu acționez în detrimentul celorlalți, ba chiar în detrimentul meu. M-am întrebat: de ce fac asta? Așa am pornit să explorez care este originea deciziilor nefavorabile mie, luate de mine însămi. Un pas foarte important în documentare au fost discuțiile cu Diana Vasile, psihoterapeut și președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei. Pe scurt, orice experiență copleșitoare, extrem de dureroasă, declanșează o ruptură în psihicul nostru. O parte din noi suferă, iar o parte neagă și ascunde această durere pentru a putea merge mai departe,
mărturisește Ozana Nicolau.

Cititi si Traumele din copilarie: cum ne afecteaza ele sanatatea?

Growing Up se bazează pe o documentare realizată în colaborare cu Diana Vasile, psihoterapeută si fondatoare a Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, și e un spectacol performativ în care se intersectează mai multe arte, teatrul alunecă în performance printr-o instalație muzicală hipnotică și fascinantă, care creează premisa unui gând tandru către spectator.

Ești copil. Trebuie să reușești! Asta ai auzit toată copilăria, într-o formă sau alta. Să fii cel mai bun, să îi faci mândri pe părinți. Trebuie! OlimpiadăComperPremiulÎntâiLiceuBunFacultatedeViitorJobBinePlătitFamilieCreditlaBancăTraficInfernalȘefiCretiniBurnOutVacanțeInDestinatiiExotice.

Toate aceste “trebuie” creează premizele pentru deconectarea față de ceea ce simțim și suntem cu adevărat.
Am crescut într-o societate care ne-a transmis că noi nu contam decât dacă ei spun asta, decât dacă îndeplinim anumite condiții. Mi-am dat seama că toată generația mea a crescut și a trăit așa, că ne-am ales standardele în funcție de ceea ne-au spus ceilalți,
adaugă Ozana Nicolau.

Cât de prezentă este trauma psihică în viaţa noastră şi cum facem faţă efectelor ei?

Până unde putem merge ascuzându-ne de noi înșine și cine suntem, mai exact, în tot acest eșafodaj abil construit de alții? Spectacolul invită la a ne pune aceste întrebări și oferă spațiu pentru ca fiecare să găsească un răspuns valabil pentru sine.

Growing Up deschide o ușă înăuntrul tău. Descoperi, redescoperi, înțelegi, îți asumi, lupți, cedezi sau câștigi. E o călătorie pe care o fac ținându-mă de mână cu întreaga echipă: Ilinca, Ozana, Diana, Gabi și Laura”,
așa trăiește Mihaela Rădescu experiența acestui spectacol.

Ilinca Manolache ne spune și ea:
Pentru mine a fost o invitație la introspecție, la autocunoaștere, iar transpunerea într-o formă artistică m-a motivat, m-a făcut să ies din zona mea de confort, să arunc o privire către copilul din mine. Mă bucur să fac parte din proiecte gândite și realizate de femei. Faptul că eram în această echipă mi-a dat încredere foarte mare în proiect și în mine. Sper ca energia noastră să se transmită și către public, să fie o experiență revelatoare, așa cum a fost pentru mine.

Growing Up este un spectacol cu sufletul pe tavă, cu întrebări și căutări. Cine sunt și ce vreau, de cercetat, de aflat și de trăit. Ieși din birou și vino la teatru. O oră. Căci vine o zi când riscul de a rămâne încremenit e mai dureros decât acela de a evolua.

Cand traumele din copilarie se transforma in arta: povestea Marinei Abramović 

Ne puteți urmări pe Facebook și vă puteți alătura conversației folosind hashtag-urile #viatatraitapebune #curaj #nuTREBUIEnimic #fericirearechipultau.

Link event FB: https://www.facebook.com/events/2486581388283822/


Growing Up este o producție Art Revolution, co-finantata de AFCN si realizată în colaborare cu Centrul Replika

Cu: Ilinca Manolache și Mihaela Rădescu // Text și regie: Ozana Nicolau
Mişcare: Carmen Coțofană // Light Design: Radu Apostol și Răzvan Dobrescu

Muzica: Diana Miron // Scenografie: Gabi Albu // Animație: Laura Pop

Documentare realizată în colaborare cu Diana Vasile (Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei) și Victor Ilie (Inclusiv.ro).

Foto afiș: Bogdan Dincă
Foto spectacole: Gabriela Pătrășcan, Oana Monica Nae, Bogdan Dincă
Grafică: Ana Blidaru

Durata: 1h
Recomandat +16 ani

Intrare libera pe baza de rezervare la: artrev.ro@gmail.com sau centrulreplika@gmail.com sau telefonic 0732 101 860 / 0787 714 551.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Admininstrației Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

4 comentarii

 1. Vă imaginați un părinte care ar visa ca odrasla lui să devină psihanalist?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De ce nu? E o meserie banoasa si de viitor. Pun pariu ca sunt unii care asa l-au si botezat: Psihanalist.

   Ștergere
  2. Psihanaliștii părinți, cu siguranță. Poate n-ar avea pretenția să impună autocratic idealul propriului eu copilului, dar e de presupus că în adâncul sufletului, ca orice părinte, și-ar dori ca fiul/fiica să-i moștenească calitățile, să ducă mai departe tradiția, să-i continue cariera. Parcă și văd cum, de îndată ce dezvoltarea intelectuală a copilului permite, îl introduce în tainele complexului lui Oedip, al fantasmelor comune, astea de le zice "infantile", adică pot fi predate și copiilor după modelul "Explicându-l pe Nietzsche unor copii de 5 ani".

   Ștergere
 2. nota bene:
  "Căci vine o zi când riscul de a rămâne încremenit e mai dureros decât acela de a evolua."
  "E o călătorie pe care o fac ținându-mă de mână cu întreaga echipă"

  RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!